Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

SOUTĚŽ: Jedinečná Asonance zahraje v Metropolu. Představí svou novou desku

Jedna z nejstarších tuzemských folkových skupin se chystá do Budějc. 24. listopadu zahraje v Metropolu Asonance… a nebude to jen tak ledajaký koncert! Vůbec poprvé představí takřka všechny skladby z nové desky, která vyjde zhruba o týden později.

„Původně jsme ji měli v Metropolu křtít, ale bohužel se nestihne vylisovat. Každopádně to bude skutečně první velký koncert, kde album skoro celé přehrajeme,“ říká zpěvák Petr Bohuslav, který pochází z Českých Budějovic.

Zmíněná deska se bude jmenovat Návrat krále – podle titulní písně. Jedná se již o desátou řadovku Asonance. Řadovku, která bude pokračovat v původních kolejích, fanoušci se tedy mohou opět těšit na skotské a irské balady s českými autorskými texty. „Zajímavostí je, že album vznikalo dva roky. Máme vlastní nahrávací studio, takže nás netlačily termíny,“ dodává Petr Bohuslav.

Asonance je na scéně již více než 40 let – vznik se datuje do roku 1976. U samotných kořenů stál Jan Laštovička, který v kapele působí dodnes. Mimochodem Honzu tehdy ovlivnila legendární písničkářka Joan Baez, díky které se začal více věnovat americkým a britským baladám.

Právě tato muzika byla pro ranou Asonanci specifická, především pak irské a skotské balady, tance a instrumentální skladby. Postupně kapela začlenila například i irské loketní dudy nebo různé typy irských fléten, následně třeba také elektrickou sólovou kytaru nebo bicí. Tím svůj zvuk rozšířila a stala se skutečně osobitým českým hudebním souborem.

Na dlouhohrající desku se fanoušci museli počkat až do 90. let. V roce 1992 kapela debutovala albem Dva havrani. Fanoušky v průběhu let potěšily i živáky, z nichž ten poslední vyšel v roce 2017. Je na něm zachycen koncert ke 40. výročí založení kapely.

Soutěž o vstupenky na koncert (24. listopadu, DK Metropol)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář vyhrát vstupenky na koncert. Stačí jen do středy  20. listopadu správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. 

Soutěž skončila! Vstupenky vyhrála Drahomíra Prieglová! Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky soutěž, Asonace, Metropol, koncert, Dům kultury Metropol, hudební skupina, vstupenka, České Budějovice, Návrat krále, Joan Baez, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Jedinečná Asonance zahraje v Metropolu. Představí svou novou desku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.