Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U bezdomovců je běžná hladina alkoholu přes tři promile, říká mluvčí strážníků David Štýfal

Bezdomovci – problém, který řeší snad každé město a Budějce nejsou výjimkou. V ulicích metropole se aktuálně pohybuje zhruba stovka lidí bez domova. Městská policie je ale na ně krátká. Pokuta u nich, podle mluvčího strážníků, němá žádný výchovný efekt. Nepomáhá ani když jejich dočasné ubytovací místo uklidí. Přesunou se totiž jinam.

Místa, kde se lidé bez domova shromažďují, se odvíjí především od počtu kolemjdoucích. „Nemůžeme určit přesnou lokalitu, protože se přesouvají z místa na místo. Shlukují se tam, kde je nejvíce lidí. Důvod je prostý – peníze. Nejvíce lidí bez domova najdeme na Lannově třídě, v okolí Mercury, Na Sadech a u Slavie,“ popsal tiskový mluvčí strážníků David Štýfal.

A právě u Slavie jsou lákadlem turisté, kteří autobusem do Budějc přijedou. První, co návštěvníci města vidí, jsou žebrající lidé bez domova.

Městská policie je na ně ale krátká. „Pokud osoba bez domova spáchá přestupek, strážník je oprávněn tuto osobu z místa vykázat. Pokuta jako taková nemá v tu chvíli smysl. Prostě a jednoduše ji nezaplatí. Jediná možnost, jak už jsem říkal, je vykázání z místa, ale ani to nic neřeší, protože se pouze přesune jinam. Co se týče právní stránky, nemáme moc možností,“ uvedl Štýfal.

Strážníci lidi bez domova řeší téměř každý den. Tyto osoby totiž pravidelně porušují veřejný pořádek. „Velmi často se potýkáme s tím, že pijí alkohol na místech, kde platí vyhláška o zákazu konzumaci alkoholických nápojů. Problémem je i v tom, že okolo sebe mají velký nepořádek. Leží mezi odpadky a výjimkou není ani to, že okolo sebe vykonávají své potřeby,“ řekl mluvčí.

Tři a více promile není problém

Počty lidí bez domova se během roku v ulicích Budějc mění. Aktuálně se v nich pohybuje stovka bezdomovců. Každý takový člověk ví o možnostech, kam se může uchýlit, a kde mu pomohou. Drtivá většina ale i tuto pomoc odmítá, a to z jednoho prostého důvodu. V těchto zařízeních se musí respektovat pravidla. V azylových domech je například tolerována určitá hladina alkoholu.

„Běžnou praxí je, že dotyčný vyžebrá nějaké peníze, koupí si krabicové víno, vypije ho na „ex“ a sám si zavolá strážníky, kteří ho odvezou na záchytku. V tuto chvíli mají o nocleh na jednu noc postaráno. Ráno pak v žebrání a pití alkoholu pokračují. U bezdomovců je běžná hladina alkoholu přes 3 promile,“ uzavírá Štýfal. Jak říkají sami strážníci, tři promile už u některých nepoznají a dechová zkouška někdy ukazuje i hodnotu přesahující čtyři a půl promile.

V Jihočeském kraji je momentálně 656 lidí bez domova a 118 dětí bez domova. Mezi bezdomovci, kteří přespávají venku a v noclehárnách, je 80 procent mužů a více než dvě pětiny těchto lidí bylo v situaci bezdomovectví pět a více let.

Foto Jana Kroneislová

Štítky bezdomovci, České Budějovice, městská policie, bezdomovec, alkohol, Na Sadech, obecní policie

U bezdomovců je běžná hladina alkoholu přes tři promile, říká mluvčí strážníků David Štýfal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.