Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vltava v loňské sezoně přilákala téměř šest milionů rekreantů

Vltavu loni v hlavní části sezony využilo k rekreaci téměř šest milionů lidí. Jde o údaje od dubna do konce října 2018 pro celou řeku od jejího začátku až po soutok v Mělníku s výjimkou Prahy. Největší zájem je o zónu od pramenů Vltavy přes lipenskou přehradu až pod Vyšší Brod, kam loni v sezoně zavítalo téměř 1,5 milionu turistů.

„V některých úsecích a v některém čase je koncentrace lidí na Vltavě vysoká. Ale stále zůstává spousta možností, jak tento stav změnit,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek. Nejexponovanějším obdobím na řece bývá začátek prázdnin. Jde hlavně o úsek od Vyššího Brodu, kde je velký zájem o splutí řeky. Analýza o počtu turistů vychází z anonymizovaných dat získaných od mobilního operátora. „Druhou nejnavštěvovanější oblastí po té vodácké je pak zóna vymezující lokality přehrad Orlík, Kamýk, Slapy a Vraného nad Vltavou,“ uvedl Polášek.

Podle něj jsou však u řeky místa, kde lze výhledově počet návštěvníků navýšit. Jde prý například o oblast Českých Budějovic a okolí, kde loni Vltavu navštívilo 385 470 lidí. „Myslíme si, že v tomto případě je zde potenciál, kdy by se to číslo mohlo zdvojnásobit,“ řekl.

Analýza vychází z údajů od turistů, kteří v daném místě stráví více než den, i od jednodenních návštěvníků. Turistický ruch v okolí Vltavy přináší podle Poláška tržby přibližně kolem 20 miliard korun. „Z toho jsou příjmy pro veřejné rozpočty přibližně čtyři miliardy korun. Ale ten přínos může být ještě vyšší,“ řekl.

Jihočeský kraj patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější regiony v republice. Podle statistického úřadu je třetím nejnavštěvovanějším krajem v České republice. Více turistů míří jen do Prahy a do Jihomoravského kraje. „Jižní Čechy pro řadu turistů znamenaly hlavně Lipno a Český Krumlov, čímž jsme se dostali do takového stereotypu. Chtěli jsme sem přilákat více turistů a rozložit jejich zájem po celém kraji,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, turistika, jižní Čechy, Vltava, Praha, Vyšší Brod, Vodní nádrž Lipno, Mělník, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, Česko, Vodní nádrž Orlík, Kamýk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltava v loňské sezoně přilákala téměř šest milionů rekreantů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.