Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O vysokoškolské koleje na jihu Čech je velký zájem

Před začátkem nového akademického roku už není na vysokoškolských kolejích v Jihočeském kraji prakticky žádné volné místo. Na Jihočeské univerzitě i Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích jsou všechny pokoje zarezervované. Meziročně podle nich zájem o koleje mezi studenty vzrostl.

„Je nám to líto, ale vzhledem ke stávající kapacitě ubytovacích zařízení a rostoucímu zájmu studentů jsme museli odmítnout několik desítek žádostí o ubytování studentů ze vzdálenějších míst," řekl vedoucí Úseku vnějších vztahů VŠTE František Kotrba. Jako jeden z důvodů zvyšujícího se počtu zájemců o koleje uvedl rostoucí počet studentů denního studia.

VŠTE vedle svých kolejí nabízí studentům také další pronajaté ubytovací zařízení. Do budoucna by škola ráda kapacitu kolejí zvýšila, nyní nabízí studentům jen 54 lůžek. "Jednou z klíčových investičních akcí naší školy je proto připravovaná výstavba nových kolejí přímo v areálu kampusu na Okružní ulici, které nabídnou plný komfort všem žadatelům o ubytování," dodal Kotrba.

Počet žadatelů o pokoj na koleji roste i na Jihočeské univerzitě. „V letošním roce je vyšší poptávka po ubytování na kolejích než v předchozích letech," uvedl mluvčí školy Štěpán Kuděj.

Jihočeská univerzita má pět kolejí o celkové kapacitě 2085 lůžek. Některé koleje mají sociální zařízení po buňkách, ve dvou jsou společná na patře. Před začátkem loňského akademického roku škola otevřela zrekonstruovanou kolej K1, kde byly pokoje vybaveny novým nábytkem a buňky získaly kompletní sociální zařízení a kuchyňský kout. Při rekonstrukci také na koleji přibylo jednolůžkových pokojů, o které je mezi studenty zájem. V nadcházejících letech chce univerzita zrekonstruovat kolej K4.

Autoři | Foto kam.jcu.cz

Štítky vysoká škola, koleje, ubytování, studenti, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Česko, České Budějovice, Jihočeský kraj, František Kotrba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O vysokoškolské koleje na jihu Čech je velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.