Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V nových strakonických volbách bude část výlepu plakátů zdarma

Politické strany a hnutí, které budou kandidovat ve Strakonicích při opakovaných komunálních volbách v prosinci, budou mít plochy pro výlep plakátů na plakátovacích zařízeních, jež vlastní město, zdarma. Radnice umožní i předvolební inzerci v radničním zpravodaji. Starosta svolal na 14. říjen jednání všech volebních subjektů o opakovaných volbách.

Ve městě s 24 tisíc obyvateli loni vyhrálo komunální volby vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost, získalo 51,1 procenta hlasů. Karel Jánský (Změna pro Strakonice) ale podal stížnost. Následoval vleklý proces, kdy Krajský soud v Českých Budějovicích dvakrát rozhodl, že volby jsou neplatné, přičemž Strakonická veřejnost proti oběma rozhodnutím podala ústavní stížnost. Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby 14. prosince zopakují. Jánský tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno.

Starosta Břetislav Hrdlička rozhodl, že městské plochy pro výlep volebních plakátů budou mít teď v předvolební kampani všechny strany a hnutí zdarma. Radní projednali i umisťování propagačních materiálů na zábradlích či lampách, jež vlastní město. Nájemné bude deset korun za každý i započatý metr čtvereční plochy a každý den užívání. Doba nájmu bude nejvýš 29 dní. Smlouva o nájmu se bude uzavírat ústně.

Rada města také rozhodla, že bude možné otisknout volební inzerci ve zpravodaji města, v prosincovém vydání, které vyjde 25. listopadu. Inzerce bude na prostřední dvoustraně. Na jakém konkrétním místě ji strany budou mít, rozhodne vylosované číslo subjektu na hlasovacím lístku do voleb. „Určí to los. Subjekty si musí číslo losovat, je to snad nejspravedlivější cesta, která je: je to otázka štěstí," řekla mluvčí města Markéta Bučoková.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky volby, správa, obce, Strakonice, plakát, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Ústavní soud České republiky, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nových strakonických volbách bude část výlepu plakátů zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.