Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Návštěvu krásné hornorakouské výstavy Bio.Garten.Eden můžete spojit s prohlídkou kláštera a pivovaru

PR článek

Ráj. Toto slovo nejspíš napadne každého, kdo vyrazí do hornorakouského městečka Aigen-Schlägl, kde je otevřena zemská zahradní výstava s názvem Bio.Garten.Eden. Skutečně, tohle je místo, kde člověk zapomene na běžný shon, problémy, stres. Je to místo klidu a odpočinku. Místo, ze kterého se vám nechce odejít. Že přemýšlíte, na jaký výlet o prázdninách vyrazit? V tomto případě chybu neuděláte.

Přes pětadvacet zahrad a šest tisíc metrů čtverečních květinových ploch, přírodní témata, hrací prvky, zvířata, řeka, u které tak rády dovádí především děti… Bio.Garten.Eden hostí denně návštěvníky z celého Rakouska a stále více turistů přijíždí i z České republiky. Praktické informace kolem parkování a cesty jsme popisovali v předešlém článku, proto se nyní přesuňme tam, kde jsme skončili.

Byla by velká škoda při návštěvě výstavy vynechat přilehlý klášter a pivovar. Za výhodnou cenu si můžete pořídit kombinovanou vstupenku a maximálně si tak užít celý den, protože tento výlet není žádnou kratičkou jednohubkou. Naopak, ten den možná bude až málo, avšak vrátit se člověk může vždycky, což ostatně není vůbec špatný nápad, protože se květiny obměňují dle aktuální sezóny. Jinými slovy – na podzim bude výstava vypadat jinak než teď.

Klášterní pivovar Brauerei Schlägl je proslulý široko daleko. Aby ne, tradice vaření piva zde sahá minimálně až do roku 1580.

Prohlídky v češtině. Setkání s průvodcem u hlavního vchodu.

Cena na osobu 3 EUR (ke vstupu do areálu je třeba mít platnou vstupenku), platba na pokladně v EUR v hotovosti.

Termíny: 2.8., 23.8. a 30.8. vždy od 10.30 do 12.00 hodin.

Rezervace nutná nejpozději den předem na Tel. +420 724 058 343.

Aigen-Schlägl je vzdálen od Českých Budějovic zhruba 1,5 hodiny jízdy autem, nejkratší trasa vede přes hraniční přechod Přední Výtoň – Guglwald. Výstava je otevřena každý den od 9.00 – 18.00 hodin do 13.10.2019.

Parkování je zdarma na parkovišti u hlavního vchodu (Haupteingang).

Cena za celodenní vstupenku je 14,50 € dospělí, děti a mládež 6 – 15 let 3 €, děti do 5 let zdarma.

Prohlídka pivovaru vás zavede až přímo do jeho srdce a samozřejmě jsou ochutnávky, které si nenechá ujít snad žádný návštěvník.„Provoz kontinuálně rozvíjíme, vybudovali jsme moderní podnik, který dnes vyrábí pivo tou nejlepší technologií. Vaříme přitom stále na principu starého dobrého řemesla a působí zde vzdělaní lidé, kteří ke své práci přistupují s láskou,“ líčí správce Markus Rubasch a dodává, že základem jsou pro pivovar kvalitní suroviny. „Máme tady dobrou vodu, velmi kvalitní chmel, ječmen a zmínit musím bio žito vyráběné přímo v regionu. Je to speciální odrůda, která vydrží místní klimatické podmínky.“

Z pivovaru je to pak blízko do samotného kláštera, ze kterého se v mnoha ohledech tají dech. „Premonstráti do této oblasti přišli, aby obývali a kultivovali tuto krajinu. Myslím, že se nám to za 800 let podařilo. Vytvořili jsme živý klášter. Návštěvníci mohou navštívit románskou kryptu, kostel, jehož vznik se datuje až do 15. století, a především knihovnu z roku 1850,“ uvádí emeritní opat kláštera Martin Felhofer.

Zmíněná knihovna je opravdu nádherná. Založil ji opat Dominik Lebschy, což byl vídeňský Čech, a naleznete v ní 60 tisíc svazků. Klášter mimochodem nyní buduje další knihovnu, která má být moderní a bratři v ní budou mít uloženy studijní materiály.

V klášteře můžete dokonce pobýt i vy. Alespoň krátce. V nabídce je ubytovací zařízení, které je jedinečnou sondou do života této významné památky.

Bio.Garten.Eden mimo jiné propaguje oblast, která není tolik známá, ale za návštěvu jednoznačně stojí. Už jen proto, že je pro Jihočechy v dosažitelné vzdálenosti. Region Mühlviertel je ekologický průkopnický region, který si zamilujete. Výstava potrvá do neděle 13. října, otevřeno je denně 9 do 18 hodin a cílovou skupinou jsou celé rodiny, odborníci i laici. Zkrátka všichni.

Společná Šumava

Šumava patří k nejrozsáhlejším lesním územím ve střední Evropě a rozkládá se na území tří států a spojuje lidi přes hranice. Zemská zahradní výstava a Lipensko zvou ke společné návštěvě. Držitelé Lipenské karty obdrží při vstupu na výstavu v Aigen-Schlägl vstupenku za 11,60 EUR místo standardního vstupného 14,50 EUR. Návštěvníci se vstupenkou na zemskou zahradní výstavu po jejím předložení mohou navštívit Stezku korunami stromů na Lipně o 1 EUR levněji, a to platí i pro návštěvníky se vstupenkou na Stezku korunami stromů pokud přijedou na zemskou zahradní výstavu.

V sobotu 31. srpna se koná v Aigen-Schlägl Den Šumavy (Böhmerwaldtag), bohatý kulturní a zábavný program předvedou spolky a obce z Horního Rakouska, Bavorska, Jižní Čechy bude reprezentovat Lipensko.  

Soutěž o vstupenky do Bio.Garten.Eden

Dva čtenáři, kteří do pondělí 29. července do 10 hodin správně odpoví na následující otázku a budou mít štěstí ve slosování, získají po jedné vstupence.

Soutěž skončila! Vstupenky vyhrává Hana Bolečková a Jitka Šimková. Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Štítky Bio.Garten.Eden, výstava, soutěž, klášter, pivovar, vstupenka, návštěva, knihovna, Šumava, Rakousko, Dominik Lebschy, Jitka Šimková, Česko

SOUTĚŽ: Návštěvu krásné hornorakouské výstavy Bio.Garten.Eden můžete spojit s prohlídkou kláštera a pivovaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.