Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: V Krumlově vznikla unikátní naučná stezka, nabízí pětatřicet hravých interaktivních prvků o přírodě

V příměstském lese Dubík poblíž sídliště Plešivec vznikla unikátní naučná stezka. Návštěvníkům nabízí celkem pětatřicet hravých interaktivních prvků o přírodě. Bude se tu pozorovat, poslouchat i malovat. Stezku si užijí především děti, které rády poznávají více smysly a zdolávají výzvy.

Nová naučná stezka měří dva kilometry a jejím středobodem je dubický rybníček. Je rozdělena na tři části a věnuje se fungování přírody, fauně i flóře a také pohybovým aktivitám. „Oblíbený les teď obohacujeme o spoustu naučné interaktivní zábavy. Když to děti baví, je pro ně přirozené se dál o přírodu zajímat a chránit ji,“ říká Miroslav Štoll, jednatel Lesů města Český Krumlov, které stojí za vybudováním stezky.

Les Dubík byl již v minulosti využíván rekreačně a vznikla tu odpočinková místa s fitness prvky, lavičkami a přístřeškem. Nová stezka tak doplní a zásadně rozšíří nabídku volnočasových aktivit v Českém Krumlově. „U nové stezky jsme mysleli na školy i školky, ale dokážu si představit, že se sem rády vypraví celé rodiny. V létě se navíc přímo nabízí zkombinovat návštěvu vyhřátého historického města s příjemným chládkem lesa, kde se děti budou moci realizovat,“ doplňuje Miroslav Štoll.

První část stezky s 15 zastaveními seznamuje návštěvníky například s koloběhem vody v přírodě, s rozkladem odpadků nebo je provádí potravním labyrintem. Naprostá většina prvků si tu žádá interakci. Na otočných tabulkách edukačních i klasických pexes párují návštěvníci třeba stopu se samotným zvířetem nebo list s plodem. Na dendrofonu si vyzkoušejí, že různé dřeviny vydávají i odlišný zvuk, a na doskočišti u rybníka si mohou skočit třeba jako zajíc. Tabulky s hmyzem, savci nebo houbami jsou všechny otočné, a je možné si znalosti ihned ověřit.

Na ptačí část stezky se vyplatí vyrazit s bločkem, obyčejnou tužkou a aplikací Lesního světa v mobilu. Na návštěvníky cestou čeká dvacet druhů opeřenců. Na jednotlivých stanovištích najdou u popisu každého z nich také QR kód, s jehož pomocí si v mobilní aplikaci mohou hlas daného ptáka poslechnout a úlovek si pak uložit do mobilní knihovny. Následuje úkol pro bystrozraké detektivy. Ptáčka je třeba objevit na některém z okolních stromů, kde ho reprezentuje 2D maketa. A k dobrému zapamatování nakonec poslouží aktivita u frotážových pultů s reliéfními laserovými destičkami. Zde si děti hravě zvládnou objeveného ptáka překreslit do bločku. „Je to technika, kterou jsme v dětství tužkou na plocho čárali reliéf mincí. Nejlépe se učíme zážitkem s kombinovanými vjemy,“ říká Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Tisková zpráva | Foto Petra Nestávalová

Štítky Český Krumlov, les, děti, příroda, naučná stezka, Plešivec (Krkonoše)

FOTO: V Krumlově vznikla unikátní naučná stezka, nabízí pětatřicet hravých interaktivních prvků o přírodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.