Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Inspektoři pokutovali dvě firmy za kácení podél přítoku Hodslavského potoka

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Českých Budějovicích uložili dvě pokuty v celkové výši 175 tisíc korun za kácení podél přítoku Hodslavského potoka v Lipně nad Vltavou. Firmy CONDUCO a.s. a 1. Písecká lesní a dřevařská a.s. tím způsobily škodlivý zásah do významného krajinného prvku.

Inspektoři provedli na místě kontrolu v červnu roku 2018. „Zjistili, že došlo k vykácení břehových porostů v úseku dlouhém asi 250 metrů podél hlavního přítoku Hodslavského potoka, aniž by byly zachovány kosterní břehové dřeviny, jak bylo určeno v závazném stanovisku ke kácení vydaném Městským úřadem Český Krumlov,“ uvedl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice.

Společnost CONDUCO, která kácení zadala a vydávala k němu pokyny, za to dostala pokutu 100 tisíc korun. Společnosti 1. Písecká lesní a dřevařská, která kácení provedla na základě objednávky firmy CONDUCO, uložili inspektoři pokutu 75 tisíc korun.

Údolní nivy a vodní toky jsou podle zákona o ochraně přírody a krajiny chráněny před poškozováním a ničením. Význam dřevin rostoucích v těchto místech spočívá například v jejich krajinářské a protierozní hodnotě. V neposlední řadě slouží břehové porosty jako migrační koridory pro zvěř a poskytují potravu i úkryty volně žijícím živočichům. „Plošným odstraněním břehových porostů dojde k úbytku živočichů i rostlin kvůli zmenšení  úkrytových a potravních možností. Změní se také zastínění a tím i teplota v toku,“ popsal důsledky pokácení Jiráček.

Ani jedna z pokutovaných společností se neodvolala, sankce je pravomocná.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky pokuta, postih, Česká inspekce životního prostředí, kácení, Lipno nad Vltavou, potok, CONDUCO a.s., České Budějovice, Český Krumlov

Inspektoři pokutovali dvě firmy za kácení podél přítoku Hodslavského potoka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.