Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město chce zdražit nájem v městských bytech. Za metr čtvereční zaplatíme až 120 korun

Za pronájem bytů, které vlastní město, si s největší pravděpodobností připlatíme. Ceny bytů v okolí Budějc v posledních letech stouply a nájem za byt ve vlastnictví města je tak výrazně nižší, než je standartní. Důvodem zdražování je ale také nutnost budoucích oprav bytového fondu. Někteří lidé si tak připlatí více než 50 korun za metr čtvereční.

Město si nechalo zpracovat znalecký posudek, který mimo jiné ukazuje standartní cenu nájemného v Budějcích. „Stávající nájemné, které máme, je hluboce pod úrovní toho obvyklého. Ředitel Správy domů nás navíc upozornil, že do budoucna budeme muset znovu investovat do dalších oprav bytového fondu,“ vysvětlil důvody zdražování náměstek primátora Tomáš Bouzek

Na základě studie jsme se dohodli, že u nových a stávajících smluv na dobu určitou budeme zvyšovat cenu nájemného na výši 75 procent obvyklé ceny,“ řekl Bouzek. Zdražování by se podle něj mělo týkat zhruba 780 bytů. „Jde o byty, které přiděluje bytová komise a byty vysoutěžené. Nejde o sociální a startovací byty a smlouvy sjednané na dobu neurčitou,“ doplnil.

Z necelých sedmdesáti korun za metr čtvereční by se tak cena mohla zvednout až na 120 korun. Méně si lidé připlatí za větší byty, u garsonek se naopak může zdražovat na více než 120 korun. Změna se dotkne také šedesáti bytů v Loucké ulici, kde chce radnice zdražit z 61,5 korun za metr čtvereční na 79,5 korun. V bytech, na jejichž stavbu byla čerpána dotace, se s výší nájmu hýbat nemůže.

Město má ve správě necelé dva tisíce bytů. O tom, jestli se bude zdražovat nebo ne, rozhodnou radní už v pondělí 25. února.

Foto pixabay.com

Štítky byty, pronájem, cena, České Budějovice, metr čtvereční, Tomáš Bouzek

Město chce zdražit nájem v městských bytech. Za metr čtvereční zaplatíme až 120 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.