Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Legendární Čtyřlístek letos slaví 50 let. K narozeninám vychází celovečerní film

Legendární český komiks Čtyřlístek letos oslaví 50 let! U příležitosti kulatého výročí vstoupí 4. dubna do kin celovečerní film s názvem Velké dobrodružství Čtyřlístku.

Čtyři legendární postavičky Pinďa, Bobík, Myšpulín, Fifinka se poprvé objeví v klasické animované podobě a zavedou diváky do známých míst – do Třeskoprsk, k rybníku Blaťáku, na Bezzub, a na Polomené skály. Každý z nich tam bude vyprávět svůj nejoblíbenější příběh.

Čtyřlístek letos slaví 50 let

Pinďa, Bobík, Myšpulín, Fifinka. Veselé a dobrodružné příběhy této komiksové čtveřice provázejí už padesát let několik generací dětí - 15. května roku 1969 vyšel první příběh této legendární čtveřice z Třeskoprsk. Parta zvířecích přátel v lidském světě vyšla z tužky výtvarníka Jaroslava Němečka a on i jeho žena Lucie jsou s komiksem spjatí dodnes, kdy se Čtyřlístek dočkal druhého celovečerního filmu. Letošní rok nese ještě další výročí, a to přímo výtvarníkovo – Jaroslav Němeček slaví 20. února 75. narozeniny.

Společná celoživotní práce

„Nerad bych, aby to znělo nafoukaně, ale Čtyřlístek pro mě znamenal a znamená šťastný život od začátku po celou dobu“, vzpomíná Jaroslav Němeček. „Já s těmi figurkami jejich příběhy stále doslova prožívám. Už tím, že jsem si je umístil do domečku, v němž jsem vyrůstal v Praze v Modřanech. Jen jsem jej umístil do Máchova kraje poblíž hradu Bezděz, kde jsem zas na chalupě. A když třeba s manželkou chystáme oběd, jako teď, tak já mám doslova pocit, že mně ho vaří Fifinka.“

Čtyřlístek je jejich společné dítě. Manželka Lucie Němečková s nadsázkou říká, že ho počali na předsvatební dovolené v Itálii v roce 1967. „Okukoval jsem, jak se komiksy dělají na Západě, a ten rozdíl byl markantní,“ vzpomíná Jaroslav Němeček.

„Říkali jsme si, že české děti něco takového nemají. Tady bylo pár komiksů na zadní stránce, ani to nebylo barevné,“ dodává jeho žena a podobně se oba doplňují po celou dobu rozhovoru. Říkají o sobě, že jsou srostlí jako dvojčata.

Autoři | Foto Čtyřlístek

Štítky čtyřlístek, komiks, časopis, film, narozeniny, 50 let, Jaroslav Němeček, kino, dobrodružství, Itálie, Praha

VIDEO: Legendární Čtyřlístek letos slaví 50 let. K narozeninám vychází celovečerní film  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.