Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Myslím, že jsem trhla rekord, směje se Mirka. Lidé jí poslali pět milionů na operaci během jednoho měsíce

Mirka Dobešová z Olomouce, které lékaři ve čtrnácti letech diagnostikovali zhoubný nádor v dutinách a způsobil, že má Mirka zdeformovanou polovinu obličeje, sehnala potřebné peníze na náročnou operaci. Za jeden měsíc jí lidé na transparentní účet poslali přes pět milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Olomoučanka shání peníze na náročnou operaci obličeje. Pojišťovna jí nepomůže 

„Myslím, že jsem s tak obrovskou podporou médií, přátel a lidí, kterých se můj příběh jakkoliv dotkl, že se jej rozhodli sdílet a také přispěli, trhla rekord. Takže bych prosila zapsat do nějaké malé české knihy rekordů," sdělila redakci bezprostředně po překročení pětimilionové hranice na transparentním účtu s nadsázkou Mirka.

Mirce Dobešové pomůžete zasláním jakékoliv částky na transparentní účet 
2901488890/2010 

„Díky! A samozřejmě taky díky všem skvělým Olomoučákům, vzkazy na účtu samozřejmě čtu, takže Olomouci, díky," dodává Mirka, která pět milionů korun použije na náročnou operaci.

Vše začalo v dětství

Když Mirka začala mít první problémy, lékaři si mysleli, že jde o zánět dutin. Nakonec se však přišlo na to, že je situace mnohem vážnější. Šlo o vzácnou a poměrně závažnou formu rakoviny. Mirce byl diagnostikován alveolární rhabdomyosarkom. Úmrtnost pacientů s touto diagnózou je vysoký, na což byli upozorněni i rodiče Mirky. 

Lékaři Mirku zachránili za cenu odstranění poloviny horní čelisti i se zuby, lícní kosti a podočnicového oblouku. Právě podočnicový oblouk nahradila titanová mřížka, která postupem času skrze tkáň pronikla ven a teď Mirce táhne spodní víčko dolů.

Další hrozbou je pro Mirku ztráta zraku, a tak bojuje o operaci v zahraničí. V České republice totiž neexistuje tým, který by danou operaci mohl provést. Zkušenosti se zákrokem, který by Mirce pomohl, mají například v nemocnicích v Německu nebo Velké Británii. Na operaci si Mirka sháněla peníze sama, jelikož její pojišťovna zákrok v zahraničí odmítá uhradit.

Podívejte se na reportáž České televize nebo si poslechněte rozhovor s Mirkou na Českém rozhlasu.

Autoři | Foto repro ČT

Štítky operace, obličej, sbírka, peníze, Mirka Dobešová, Olomouc, rekord, transparentní účet, Česká televize, Český rozhlas, Německo, Velká Británie, Česko

Myslím, že jsem trhla rekord, směje se Mirka. Lidé jí poslali pět milionů na operaci během jednoho měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.