Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Prodal dům, skončil v práci a začal vyrábět gin. Robert Urbánek si tvrdou prací plní svůj sen

PR článek

Příběh o tom, kterak byl jeden člověk nespokojený s tím, co dělá, a rozhodl se začít od nuly v novém podnikání, může působit jako velké klišé. Když však zjistíte, že hlavním hrdinou tohoto příběhu je padesátiletý chlapík, který opustil práci a prodal dům, víte, že tomuhle hrdinovi prostě budete fandit.

„Měl jsem za sebou asi dvouleté období, kdy jsem nebyl spokojen s tím, co dělám. Nedokázal jsem to dělat naplno, nedokázal jsem do toho dát srdce,“ říká Robert Urbánek o stavu, který spousta lidí důvěrně zná. Ne každý však má odvahu učinit razantní životní změnu.

Kde vzít peníze? Prodáme dům

„Sešlo se to s obdobím, kdy jsme prodávali dům, a já mohl počítat s nějakou korunou do rozjezdu,“ popisuje příjemně bodrý chlapík své podnikatelské začátky. Jedním z cílů podnikání bylo, aby Robert nebyl na nikom závislý. „Ze všech možných variant mi vycházelo, že to, co by mé potřeby splnilo, je vlastně řemeslo. Jenže když je člověku padesát, tak je složité začínat s něčím, pro co vlastně ani není vyučen.“

Po měsících studování technologií, legislativy a ekonomických rizik se Robert Urbánek v létě 2017 rozhodl vsadit vše na jednu kartu. Bude vyrábět gin. Několikrát vyrazil do Anglie a objížděl destilérky, kde sbíral informace o způsobech výroby a tradičních postupech. Právě v Anglii Robert vypálil svůj úplně první gin.

Vznikla tak společnost Little Urban Distillery, která sídlí v Brně a kde vzniká gin, na jehož příběh a chuť můžeme být v rámci České republiky opravdu hrdí. „Měl jsem vlastně ohromné štěstí. Opravdu jsem se bál, že kombinováním všech bylin a příměsí, které se mi zdály vhodné, strávím měsíce. Nestalo se. Základní recepturu jsem si připravil už loni na podzim. A letos v létě jsem ji zkoušel už na destilačním přístroji vyrobeném na zakázku. Tu pravou chuť jsem našel snad už na čtvrtý pokus,“ popisuje se spokojeným úsměvem Robert. Přitom kombinací poměru a složení bylin jsou miliony. „Šel jsem tomu štěstí naproti opravdu poctivou přípravou. Měsíce studia se vyplatily,” dodává Robert. 

Název společnosti přitom vznikl doslovným a vtipným překladem zakladatelova příjmení do angličtiny. Urbánek. Little Urban. Logo firmy tvoří jednoduchá spirálka chladiče tradičního destilačního kotlíku. „Když se na ni kouknete zešikma, tak tam při troše představivosti vidíte stylizované malé L a U,“ popisuje tajemství loga destilérky Robert Urbánek.

Kromě klasického London Dry ginu bude Robert vyrábět i velmi oblíbený Sloe gin z trnek a variantu tohoto likéru z černých jeřabin, nazvanou Winter gin. Čtveřici produktů doplní gin stařený v jalovcových soudcích, což je samo o sobě raritní. „Vzhledem k tomu, že se distribuční síť teprve buduje, je možné gin koupit především na vlastním eshopu na littleurban.cz, uzavřel Robert Urbánek.

Autoři | Foto Jakub Viktora, Tomáš Hrivňák

Štítky gin, podnikání, Little Urban Distillery, dům, Anglie, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodal dům, skončil v práci a začal vyrábět gin. Robert Urbánek si tvrdou prací plní svůj sen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.