Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Písek zvažuje vypsání dalšího referenda na stavbu nového bazénu

Písek zvažuje, že vypíše druhé referendum na stavbu bazénu. Někteří členové vedení města chtějí tento krok navrhnout na jednání zastupitelstva, které se uskuteční ve čtvrtek 16. srpna. Důvodem je výrazné zvýšení ceny bazénu.

Písek počítal s investicí 283 milionů korun, ale nejnižší nabídka ve výběrovém řízení byla 356 milionů korun. Obyvatelé města by proto v referendu měli odpovídat na otázku, zda za danou cenu bazén chtějí.

„Nabízí se otázka, zda je tato investice finančně přiměřená, a také zda ji lidé v tomto rozsahu a ceně chtějí. Občané našeho města rozhodli o přemístění a stavbě nového plaveckého bazénu v místním referendu. Proto předpokládám, že pouze občané mají dostatečný mandát k tomu, aby na základě jejich rozhodnutí byl nachystaný projekt realizován, nebo zastaven," uvedl písecký radní Rudolf Tyll.

Podle projektu by v Písku měl vyrůst třípodlažní objekt se dvěma nadzemními podlažími s kapacitou vnitřních prostor pro 280 lidí a až pro 460 osob v přilehlém venkovním areálu. Vodní plocha krytých bazénů činí 690 metrů čtverečních. Vedle pětadvacetimetrového plaveckého bazénu s osmi drahami by měly být v objektu dětský výukový bazén se skluzavkou, relaxační bazén s teplou slanou vodou a masážními tryskami, vířivka, Kneippův chodník a tobogán dlouhý 112 metrů s vlastním dojezdovým bazénkem. Ve wellness části je naplánován saunový svět se čtyřmi různými druhy saun a ochlazovacím bazénkem venku na střeše. 

Venkovní areál bude vybaven dvěma bazény s celkovou vodní plochou 298 metrů čtverečních. Spolu se zábavním bazénem se skluzavkou a lezeckou stěnou tu bude také hluboký bazén se skokanským prknem a dětské brouzdaliště.  Návštěvníkům, kteří přijedou autem, by měl být k dispozici nově vybudované parkoviště se 140 místy.  V ceně zakázky jsou rovněž sadové úpravy a nové napojení na Burketovu ulici. 

Písečané rozhodovali o projektu výstavby bazénu v referendu v roce 2013. Tehdy rozhodovali o tom, zda nový objekt bude stát na místě současného bazénu nebo jinde. Lidé tehdy hlasovali pro jinou lokalitu. Současný bazén stojí v blízkosti centra a podle některých kritiků kazí vzhled historického jádra Písku.

Zastupitelé pak rozhodli o tom, že bazén bude v prostoru pod lesnickou školou. „Cena projektu, která vzešla z výběrového řízení, je však momentálně mimo únosnou mez města. Náš roční rozpočet se pohybuje kolem 700 milionů korun a stavba bazénu by tak vyčerpala jeho polovinu," uvedl písecký místostarosta Josef Knot.

Podle něj by proto referendum, které by se konalo v říjnu souběžně s obecními volbami, bylo nejlepším řešením. „Věřím, že se na tom zastupitelé takto shodnou," podotkl Knot.

Autoři | Foto mesto-pisek.cz | Zdroj ČTK

Štítky společnost, bazén, stavba, zakázka, peníze, referendum, Písek, projekt, Josef Knot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek zvažuje vypsání dalšího referenda na stavbu nového bazénu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.