Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Umění slovenského sochaře a budějckého hudebníka spojila Výstava proKletě vysoko

Kamenná rozhledna na jihočeském vrcholu Kleť nabídne svým návštěvníkům nejen překrásný výhled po kraji, ale od 21. července do konce září i nevšední zážitek z výstavy slovenského sochaře Ondreje 4., kterou doprovodí originální hudba Ladislava Faktora. Vernisáž Výstavy proKletě vysoko se uskuteční 21. července od 14:00 hodin.

Slovenský sochař a výtvarník Ondrej 4. (Zimka) patří mezi nejvýraznější osobnosti mladé generace současné slovenské výtvarné scény. Je slovenskou veřejností, nejen odbornou, vnímán jako vyslanec slovenské kultury, což dokazují jeho četné výstavy v zahraničí. Jeho velké sochy už byly k vidění i v Českých Budějovicích.

Vystavenou kolekcí své tvorby Ondrej 4. návštěvníky přesvědčí, že do místa nejstarší kamenné rozhledny v Čechách, 1084 metrů nad mořem, kde vládne hlavně příroda a historie, se výtvarné a sochařské umění dobře hodí. Bratislavský rodák má hory rád. Doma v těžko přístupném horském terénu, se podílel na vybudování mnohakilometrové stezky obklopené sochařskými díly. Ta, ač dosažitelná pouze terénním automobilem nebo pěšky, stala se návštěvnicky vyhledávanou senzací. 

„Mám rád hory, výhľady z ich vrcholov, západy a východy slnka, nebo plné hviezd… Možnosť vystavovať v krásnej a jednej z najstarších kamenných rozhľadní v Európe je pre mňa veľmi atraktívnou výzvou. Pre Výstavu proKletě vysoko som sa rozhodol urobiť prierezový výber z mojej sochárskej a maliarskej tvorby. Ohromne ma poctilo, keď  Ladislav Faktor skomponoval skladbu špeciálne pre túto výstavu,“ uvedl ke své autorské výstavě na jihočeské Kleti Ondrej 4.

Výtvarné umění na Kleť rozhodně patří

Známého hudebníka a podnikatele Ladislava Faktora, oslovila sochařova práce natolik, že ve svém nahrávacím studiu zkomponoval originální doprovodnou hudbu speciálně k této příležitosti. Jejich společné vzepětí ducha můžete po čas návštěvy výstavy nechat k sobě promluvit.

Kleť je pro Jihočechy tak trochu poutní místo. Někteří ji mají jako centrum sportovního vyžití, jiní jako cíl rodinného výletu a další jako místo, kde se dobře nají, dají si pivo a rozhlédnou se do kraje. Výstava dá Kleti další rozměr a to jako místu s kulturním potenciálem. Výtvarné umění na Kleť rozhodně patří,” řekl Ladislav Faktor, který má blízko nejen ke kultuře, ale víc než blízko i k samotné Kleti. Rozhledna a horská chata na Kleti jsou jeho.

Vernisáž Výstavy proKletě vysoko se uskuteční v sobotu 21. července ve 14:00 hodin a zvolíte-li na Kleť netradiční dopravní prostředek, můžete se nechat svézt z Krásetína 1,8 kilometrů dlouhou historickou jednosedačkovou lanovkou. Stejně tak v průběhu celé letní sezony, po dobu konání výstavy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kultura, výstava, proKletě vysoko, Kleť, rozhledna, sochař, Ondrej 4., hudebník, Faktor, Ladislav Faktor, umění, vernisáž, Česko, hudba, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umění slovenského sochaře a budějckého hudebníka spojila Výstava proKletě vysoko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.