Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvalita vody ke koupání je ve sledovaných lokalitách Jihočeského kraje dobrá

Koupací sezóna, která pravidelně začíná k prvnímu červnu, zaměstnává i jihočeské hygieniky. Ti kontrolují pravidelně ve dvoutýdenních intervalech, a podle potřeby i častěji, stanovené lokality koupacích vod v regionu. Patří sem autokemp Radava a veřejné tábořiště Podolsko na Orlíku, rekreační rybníky Hejtman a Staňkovský rybník na Jindřichohradecku a veřejné pláže v Černé v Pošumaví, v Lipně nad Vltavou a Horní Plané na vodní nádrži Lipno.  

S prvními odběry před začátkem hlavní koupací sezóny začali jedenadvacátého května.  Aktuálně mají k dispozici výsledky rozborů koupacích vod, odebraných 18. června. 

Z nich vyplývá, že voda na Orlíku je jak v odběrovém místě autokempu Radava, tak u veřejného tábořiště Podolsko vhodná ke koupání, s mírně zhoršenými vlastnostmi. Byly zde překročeny ukazatele pro výskyt vodního květu a chlorofylu-a.  Celkově ale hodnotí hygienici vodu na Orlíku stupněm 2 v pětistupňové škále kvality.

Podobné hodnocení v tomto týdnu obdržel i rekreační rybník Hejtman u Chlumu u Třeboně na Jindřochohradecku. Mírně zhoršené vlastnosti vykazovala voda v sousedním Staňkovském rybníku, kde byla překročena limitní hodnota ukazatele chlorofyl-a. tady ale hygienici upozorňují, vzhledem k ukazatelům minulých sezón, na možná zdravotní rizika zejména pro děti, těhotné ženy a osoby s alergií či oslabeným imunitním systémem. 

Celkem kvalitní je i koupání na Lipně. Rozbory vody u pláže v Černé v Pošumaví ukázaly překročení ukazatelů pro vodní květ a chlorofyl-a a u Horní Plané překročení ukazatelů pro chlorofyl-a a sníženou průhlednost. Celkově je voda v těchto lokalitách hodnocena stupněm 2 na pětistupňové škále. Voda u Lipna nad Vltavou dostala tento týden trojku, protože vedle překročení ukazatelů pro vodní květ a chlorofyl-a zde byl zaznamenán i výskyt sinic.   

Pravidelné aktuální informace naleznete též na webu.          

Koupací voda Jihočeského kraje ve 25. odběrovém týdnu, datum odběru 18. června:

VN Orlík – ATC Radava:

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a.

VN Orlík – veřejné tábořiště Podolsko:

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a.

Rybník Hejtman:

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je překročena pouze hodnota ukazatele chlorofyl-a.

Staňkovský rybník:

Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, překročena je pouze limitní hodnota ukazatele chlorofyl-a. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání, tzn. voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

VN Lipno - pláž Černá v Pošumaví:

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a.

VN Lipno - pláž Horní Planá:

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a a snížena průhlednost.

VN Lipno - pláž Lipno nad Vltavou: 

Zhoršená jakost vody - mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl- a a vodní květ.

 

 

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky kvalita vody, sinice, možnosti koupání, koupání, pláž, Vodní nádrž Lipno, Vodní nádrž Orlík, vodní květ, Jihočeský kraj, Horní Planá, Lipno nad Vltavou, Podolsko, Pošumaví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody ke koupání je ve sledovaných lokalitách Jihočeského kraje dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.