Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Budějce jsou připraveny na jaro. Lidé z města vynesli Moranu

V Budějcích se v neděli 18. března vítalo jaro. I když se stupně na teploměru blížily spíše nule, lidé vyrazili do ulic, aby podle starého pohanského rituálu vynesli z města Moranu a spolu s ní i zimu.

Vynášení Morany z města je starý pohanský rituál, který má ukončit zimu a přivítat jaro. V Budějcích se figura Morany vyráběla už v sobotu 17. března na Piaristickém náměstí. Odtud také o den později, v neděli 18. března, vyšel průvod, který s Moranou obešel celé náměstí, Slepé rameno a svou pouť zakončil u Kulturního domu Slavie. 

Před ním byla po zhruba čtyřicetiminutovém programu slaměná Morana zapálena a symbolicky vhozena do řeky. Tím je podle rituálu město připraveno na jaro.

Podle předpovědí si ale na teplější roční období ještě počkáme. „Po přechodném oteplení se k nám vrátilo zimní počasí, které se bude jen velmi pomalu měnit do jarního. Očekáváme, že průměrná teplota v nejbližších dvou týdnech zůstane pod hranicí normálních hodnot. Až v první polovině dubna by se teploty měly dostat do hodnot běžných pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové.

I přes špatné počasí ale s Moranou vyrazilo městěm několik desítek lidí. „Zima je tedy dneska pořádná, ale i tak jsme s dětma vyrazili a užíváme si to. Musíme doufat, že tu zimu takhle vyženeme a konečně se dočkáme jara. Už by bylo na čase,“ dodává se smíchem Petr z Českých Budějovic.

Ulicemi se po celu dobu průvodu nesla říkanka „Hola, hola, hola! Jaro přijdi k nám!“. Snad se tedy počasí umoudří a i přes nepříznivou předpověď dorazí dříve.

Štítky České Budějovice, Morana, zima, jaro, rituál, Moran, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Budějce jsou připraveny na jaro. Lidé z města vynesli Moranu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.