Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Z rybníka v Senotíně odvezli tisíce kubíků bahna, sousedé pomáhali zachraňovat škeble

V Senotíně, části města Nová Bystřice byl odbahněn a opraven rybník na návsi. Z rybníka byly odvezeny tři tisíce kubíků bahna a rybniční hráz byla opravena a rozšířena, vystavěno bylo také nové výpustné zařízení. Veškeré práce přišly na 1,4 milionu korun.

Rybník byl naposledy odbahněn v 70. letech. „Odbahnění ale nebylo provedeno příliš odborně. Místo aby sediment odvezli, tak jej vyhrnuli na okraj rybníka, kde byl ponechán a odstraněn byl teprve nyní,“ uvedl Vladimír Bláha, starosta města Nová Bystřice, které investici realizovalo.

Během prací bylo nutné vysbírat i vzrostlé jedince chráněné škeble rybničné. Město vědělo, že se škeble v rybníku vyskytují, dodavatel stavby měl proto sběr škeblí ve smlouvě. „Příjemně mě překvapili obyvatelé okolních domů, kteří pomáhali škeble zachraňovat. Tito dobrovolníci sbírali škeble ve vypuštěném rybníku a přenášeli je do výše položené tůňky. Dokládá to, že mají ke svému okolí a k přírodě osobní vztah,“ dodal starosta. Škeble byly po odbahnění vráceny z tůňky zpět do rybníka.

Rybník byl odbahněn, na svah byly navezeny kameny, byla opravena a rozšířena hráz a současně bylo nově vystavěno i betonové sdružené výpustné zařízení s bezpečnostním přelivem a s novým odtokovým potrubím. To pomůže při případných povodních, je připraveno až na padesátileté průtoky.

„Na odbahnění získalo město Nová Bystřice dotaci z Ministerstva zemědělství ve výši 671 tisíc korun,“ uvedla Barbora Benešová ze společnosti, která na projekt zpracovala úspěšnou žádost o dotaci a následně projekt řídila.

Senotínský rybník aktuálně slouží zejména pro ochranu před povodněmi, suchem, ale i jako zásobárna užitkové vody pro případ hašení požáru.

Tisková zpráva

Štítky rybník, odbahnění, Senotín, Nová Bystřice, Vladimír Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z rybníka v Senotíně odvezli tisíce kubíků bahna, sousedé pomáhali zachraňovat škeble  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.