Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jen pár lidí chybělo loni Temelínu k návštěvnickému rekordu

Historicky druhou nejvyšší návštěvnost zaznamenalo loni Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Do jeho zázemí v zámečku Vysoký Hrádek dorazilo 38 042 evidovaných návštěvníků. To je o pouhých 15 návštěvníků méně než v dosud rekordním roce 2014. Mezi zájemci o energetiku dominovali Češi, největší nápor zažívalo infocentrum i samotný areál elektrárny o prázdninách. Dohromady s Dukovany pak obě jaderná infocentra navštívilo přes 69 tisíc lidí.

Přísně střežené areály, kterým dominují vysoké chladicí věže, lákají návštěvníky podobně jako významné hrady a zámky. Přitom ale v minulosti existovaly obavy z dopadu její stavby na cestovní ruch. Ty se nakonec nepotvrdily a temelínské infocentrum dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější jihočeské objekty. „Skoro sedmdesát tisíc lidí, kteří do Dukovan a Temelína loni dorazili, je výborné číslo. Cestovní ruch je pro oba regiony velmi důležitý a jsem rád, že jako vyhledávané turistické cíle ho pomáháme rozvíjet. Svým zaměřením přispíváme i k technickému vzdělávání, které je důležité pro know-how celé země,“ konstatuje ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Model jaderného reaktoru, maketa paliva nebo stopa po kosmickém záření loni přitahovaly organizované skupiny studentů i individuální návštěvníky. Pro ty byla jihočeská elektrárna vyhledávaným cílem především o prázdninách. Během nich se měnila i forma dopravního prostředku, kdy velmi často byla ve stojanech před infocentrem k vidění cyklistická kola. Zájem návštěvníků byl také o fotografii u makety reaktorového sálu, kterou elektrárna představila jako novinku v loňském roce.


Během prázdnin je temelínské infocentrum častým cilem pro cyklisty.

Z 32 států k Temelínu dorazilo 1640 zahraničních návštěvníků. Převažovali turisté z Polska, Rakouska a Německa. Ze vzdálenějších zemí si do temelínského infocentra našli cestu lidé například z Egypta, Austrálie, Kazachstánu nebo Brazílie,“ dodal tiskový mluvčí Marek Sviták.

Celkem infocentra a provozy Skupiny ČEZ ohlásily návštěvnický rekord. Dohromady je navštívilo 224 tisíc lidí. Na prvním místě s téměř sto tisíci turisty skončil jeden z „divů České republiky“ -  Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně. Jaderné elektrárny se umístily na druhém místě.

Od roku 1991 do konce loňského roku navštívilo elektrárnu Temelín 634 822 návštěvníků, ze kterých bylo 37 966 zahraničních.

Tisková zpráva | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, rekord, návštěvy, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Dukovany, ČEZ, Německo, Polsko, Brazílie, Austrálie, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jen pár lidí chybělo loni Temelínu k návštěvnickému rekordu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.