Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vlaky na Šumavě už neprovozují České dráhy. Vystřídal je nový dopravce

Od neděle, 10. prosince, vystřídala na šumavských trasách České dráhy firma GW Train Regio. Dopravu na vybraných tratích bude firma zajišťovat patnáct let. Vyměna dopravce by měla přinést hned několik pozitivních změn.

Dopravce GW Train Regio začal na železnicích Provozního souboru Šumava zajišťovat přepravu osob od neděle 10. prosince. Konkrétně se jedná o tratě České Budějovice – Černý Kříž, Číčenice – Nové Údolí a Strakonice – Volary. Potvrdil to krajský radní pro dopravu Jiří Švec s tím, že k uvedenému datu skončily v těchto úsecích, coby dosavadní dopravce, České dráhy.

Podle Švece má GW Train Regio k dispozici modernizované vozy Regio Sprinter, které nabídnou lidem pohodlné a komfortní cestování. „Jedná se o nízkopodlažní bezbariérové vozy s kapacitou 65 míst, které usnadní přepravu osob s handicapem, dětských kočárků či jízdních kol, případně lyží. Cestující mají v klimatizovaných prostorách k dispozici například i polohovací sedadla s opěrkou hlavy či zdarma WI-FI připojení k internetu a zásuvky na drobnou elektroniku,“ naznačil krajský radní.

Uzavřením smlouvy s novým provozovatelem kraj ušetří 300 milionů

Hejtmanka Ivana Stráská připomněla, že kraj uzavřel se společností GW Train Regio smlouvu na 15 let. „Za služby tohoto dopravce uhradíme 2,25 miliardy korun. Oproti předchozímu provozovateli, kterým byly České dráhy, díky tomu ušetříme 300 milionů,“ zdůraznila hejtmanka.

S příchodem GW Train Regia na zmíněné regionální tratě se zároveň zvýšila i rychlost cestování a tím pádem se zkrátila jízdní doba. „Pozitivně se to rovněž odrazí v rozvoji cestovního ruchu na Českokrumlovsku, Prachaticku a v jihočeské části Šumavy včetně propojení s bavorským dopravním systémem v Novém Údolí – Haidmühle,“ konstatovala Stráská.

Cestující si navíc mohou vybrat z několika způsobů odbavení. Například si zakoupit jízdenku přímo ve vlaku v automatu - buď za hotovost, nebo pomocí platební karty či k tomu využít e-shop. Ve významných stanicích ji půjde pořídit i klasicky na přepážce.

Autoři | Foto Facebook GW Train Regio

Štítky GW Train Regio, České dráhy, vlaky, Šumava, Jiří Švec, Ivana Stráská, České Budějovice, Strakonice, Volary, Číčenice, Údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Jen doplním, že ušetřené peníze jsou za zrušené vlaky, které na Šumavě nově, od 10.12.17 nejedou (celkově tam kraj neobjednal/zrušil něco k 10% vlaků, oproti minulému provozu s ČD a.s.). V JČ běžná rutina, zapadající do konceptu řízeného vytlačování veřejné dopravy z území kraje. Rovněž není pravda, že má dopravce jen vozy regisprinter, jak by se mohlo někomu jevit při čtení tohoto PR článku - zhruba 1/3 provozu zajišťují motorové vozy naprosto stejné, jaké měly ČD.

Úterý, 12. prosince 2017, 06:54Odpovědět

Vlaky na Šumavě už neprovozují České dráhy. Vystřídal je nový dopravce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.