Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně cvičili likvidaci rozsáhlého požáru. Zapojilo se na pět desítek lidí

Do čtyř minut od vyzvání přijíždějí temelínští hasiči k fiktivnímu požáru, který vypukl mezi prvním a druhým výrobním blokem. Hasiči požár izolují a soustředí se na jeho uhašení. Deváté letošní cvičení v Jaderné elektrárně Temelín bylo zaměřeno na likvidaci velkého požáru v areálu elektrárny.

Čtyři požární vozy obsazené tuctem temelínských hasičů v úterý 17. října krátce po sedmé hodině hasily fiktivní plameny mezi výrobními bloky. Do cvičení se zapojil i havarijní štáb a ochranka elektrárny. „Cílem bylo procvičit si hromadný výjezd techniky, koordinaci lidí a co nejrychlejší zásah,“ přiblížil akci tiskový mluvčí Marek Sviták. 

Na místě hasiči zaujali strategickou pozici. Požární hadice napojili na pevné hasičské hydranty umístěné nedaleko místa požáru. „Po celé elektrárně máme téměř osm stovek hydrantů. Ty jsou umístěny v okolí i uvnitř budov. Vedle toho můžeme hasit i pomocí našich cisteren,“ vysvětlil velitel temelínských hasičů Martin Novotný.

V první fázi zásahu se hasiči zaměřili na lokalizaci požáru. „Ochlazovali jsme okolní budovy, tak aby se požár nerozšířil. V případě velkých požárů, způsobených například pádem dopravního letadla, bychom povolali i krajské hasiče. S jejich pomocí bychom se pak zaměřili na likvidaci požáru,“ představil Novotný taktiku zásahu.

Zasahující hasiči vodu reálně stříkali, ale pouze na okolní trávník. V reálné situaci by k uhašení nafty nebo benzínu použili pěnu. Práci hasičů jistila ochranka elektrárny. Jejich úkolem bylo vymezit prostory, aby se do nich nedostal nikdo nepovolaný. 

Celá akce byla velmi rychlá, praktický zásah trval přibližně půl hodiny. V další fázi pokračovalo cvičení štábně v havarijní řídícím středisku. ČEZ do cvičení zapojil celkem pět desítek lidí.

Autoři

Štítky Temelín, zkouška, hasiči, požár, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Martin Novotný, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně cvičili likvidaci rozsáhlého požáru. Zapojilo se na pět desítek lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.