Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Největší český rybník Rožmberk vydá své bohatství. Slavnostní výlov potrvá tři dny

Říjen a listopad jsou od nepaměti obdobím výlovů rybníků. Lidé mají možnost zažít neopakovatelnou atmosféru těchto akcí. Sledovat rybáře při práci, sítě plné ryb a další ukázky rybářského řemesla, to je pro každého návštěvníka výlovu zajímavý zážitek. Třeboňští rybáři začnou s třídenním výlovem největšího českého rybníka Rožmberk už dnes, v pátek 13. října. Rožmberkem zahájí sezonu podzimních výlovů.

Slavnostní výlov rybníka Rožmberk, zvaného „jihočeské moře" začíná dnes, v pátek 13.října a potrvá do neděle 15. října. První zátah začne po sedmé hodině ráno, třeboňští rybáři budou ale pokračovat do odpoledních hodin. Jen z Rožmberka třeboňští rybáři plánují letos vylovit sto šedesát tun ryb, z toho 140 tun kapra. Třídenní výlov největšího rybníka tradičně navštíví několik desítek tisíc lidí.

Rybník Rožmberk se už čtrnáct dnů vypouští, protože odtéct muselo více než šest milionů krychlových metrů vody, aby ho rybáři mohli slovit. Jen z Rožmberka plánují letos vylovit sto šedesát tun tržních ryb, z toho 140 tun kapra. Zda se v sítích objeví i více než dvoumetrový sumec Standa, kterého sem rybáři před několika lety přivezli, se teprve uvidí. Loni sumce lidé nespatřili, protože zůstal v korytě Staré řeky.

Třídenní výlov největšího českého rybníka je velkou událostí

Návštěvníci mohou na břehu Rožmberka ochutnat různé rybí speciality - rybí polévky, filety z ryb, kapří hranolky nebo rybí řízky třeboňských baštýřek. Pod hrází rybníka Rožmberk bude připraven soutěžní a zábavný dětský koutek, možnost chytání ryb, ukázky rybářského nářadí a rybářské techniky. Návštěvníci také mohou zhlédnout malé muzeum rybářství.

Většinu ryb v Rožmberka tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci. Rybník se rozkládá na 647 hektarech. Spolu s Novou řekou ho v 16. století navrhl stavitel Jakub Krčín z Jelčan. Budoval se v letech 1584 až 1590. Sypaná hráz je dlouhá přes dva kilometry, v nejširším místě má v patě až 60 metrů a v koruně 12. Výška hráze je 11 metrů a hloubka vody u hráze 6,5 metru. 

Po Rožmberku rozhodí rybáři sítě i do dalších rybníků

Jen na Třeboňsku, nejznámější rybářské oblasti, se nachází více jak 500 rybníků, z nichž 75 má rozlohou větší než 15 hektarů. Výlov rybníku Rožmberk je vždy velkou společenskou událostí nejen pro samotné rybáře, ale pro všechny milovníky podzimních výlovů vůbec. Ovšem i výlovy dalších rybníků z rajónu třeboňských rybářů stojí za povšimnutí, a to například rybníků Horusický 24. až 27.října, Dvořiště 30. října až 3. listopadu, Vlkovický 14. až 16. listopadu a Bošilecký 13. až 16. listopadu. 

Na své si příznivci výlovů přijdou i v dalších částech jižních Čech. Rybáři totiž rozhodí sítě už tuto sobotu 14. října do vod Podkostelního rybníka v Putimi. Pak 27. a 28. října budou lovit Buzický rybník u Blatné, 28. října Dolanský rybník v Boleticích, 27.až 31. října Bezdrev u Zlivi, kde se navíc 28. října uskuteční rybářské slavnosti. Na výlov mohou zájemci dorazit 24. a 25. října na Kačležský rybník u Jindřichova Hradce, 27. až 30. října na Velkou Holnou u Kardašovy Řečice, na 9. a 10. listopadu na rybník Blatec u Dívčic, 13. a 14. listopadu na Vlhlavský rybník poblíž Netolic nebo 16. až 18. listopadu na Žárský rybník u Nových Hradů. Všechny výlovy jsou spojené s doprovodným programem a lze u nich ochutnat různé rybí speciality nebo si odnést čerstvě ulovenou rybu.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Výlov, rybník, ryba, Rožmberk, Rybník Rožmberk, ryby, kapr, Jakub Krčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší český rybník Rožmberk vydá své bohatství. Slavnostní výlov potrvá tři dny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.