Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájemci si nechali vyšetřit plicní funkce a zrentgenovat hrudník

V rámci celosvětového týdne idiopatické plicní fibrózy proběhl již druhý ročník dne otevřených dveří v plicních ambulancích a lůžkových odděleních v různých koutech celé České republiky. Celkem se zúčastnilo osmašedesát ambulancí. V Jihočeském kraji to byly ambulance v Jindřichově Hradci, Prachaticích a v nemocnici v Táboře.

Lidé měli při dni otevřených dveří v plicních ambulancích a lůžkových odděleních možnost, nechat si vyšetřit plicní funkce, zrentgenovat hrudník a někteří byli i klinicky vyšetřeni. Například v táborské nemocnici využilo akce celkem patnáct lidí. 

„U žádného z nich nevzniklo podezření na vyšetřovanou chorobu. Objevili jsme několik chronicky nemocných pacientů trpících jinými nemocemi dýchacích cest, kteří budou dále ambulantně sledováni a léčeni," uvedl primář plicního oddělení táborské nemocnice Kamil Kleňha.

„Idiopatická plicní fibróza je proces, při kterém dochází k povšechnému jizvení plicní tkáně především v oblasti plicních sklípků, většinou neznámého původu. Plíce se postupně mění v husté vazivo. Nejspíše se jedná o odpověď plicní tkáně na různé infekční i neinfekční podněty," vysvětlil primář.

Příznakem choroby je dušnost, kašel, únava, hubnutí, vzniká rozšíření konců prstů rukou, takzvané „paličkové prsty“. Nejčastěji onemocní kuřáci, muži nad pětačtyiřicet let věku. Nemoc zcela vyléčit nelze, lze pouze zpomalit pokles plicních funkcí.

Obdobná akce, zaměřená na chronickou obstrukční plicní chorobu, je plánována na středu 22. listopadu. „Tato akce je zaměřena na pacienty s dechovými potížemi, především kuřáky s chronickými problémy jako je dušnost, kašel a hubnutí. Příchozím bude provedena spirometrie, rentgen hrudníku ve dvou projekcích a bude jim nabídnuta pomoc při odvykání kouření. V případě klinického nálezu zahájíme léčbu a pravidelné sledování v naší ambulanci," upřesnil primář Kamil Kleňha.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky plicní ambulance, vyšetření, pacient, onemocnění, hrudník, nemoc, Nemocnice Tábor, Česko, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci si nechali vyšetřit plicní funkce a zrentgenovat hrudník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.