Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dálkový vodovod za více než třicet milionů korun už zásobuje Čimelice

Čimelice na Písecku se staly už 156. obcí napojenou na Vodárenskou soustavu jižní Čechy. Umožnil to více než osmikilometrový dálkový vodovod z Mirotic. Jeho stavbu, jejíž součástí je i vodojem, zahájil Jihočeský vodárenský svaz loni a celkem vyšla na 35,2 milionů korun.

„Vybudovat novou vodárenskou infrastrukturu je velmi drahé a ekonomicky nenávratné. Nebýt dotací, nebylo by myslitelné se do takového projektu vůbec pustit,“ říká Antonín Princ, ředitel a předseda představenstva Jihočeský vodárenský svaz (JVS). Na stavbu 20,2 miliony korun přispělo ministerstvo zemědělství a 3,52 miliony korun Jihočeský kraj. Dalších více než deset milionů korun, včetně veškerých projektových nákladů, uhradil vodárenský svaz. Do čimelických domácností nová voda ze soustavy, která nahradila tu z nevyhovujících místních vrtů, začala téct v pondělí 25. září dopoledne.

Stavba, dokončená již v srpnu, byla zkolaudována 5. září. Čekalo se na vydání kolaudačního rozhodnutí. Před zahájením dodávky bylo třeba také propláchnout nový vodovodní řad, v němž stála voda od provedení desinfekcí, tlakových zkoušek potrubí a laboratorních rozborů kvality vody v novém potrubí,“ uvedl František Rytíř, náměstek ředitele JVS pro provoz. Proplachy nového řadu byly spojeny s proplachy rozvodné sítě v obci. Po jejich ukončení začala dodávka pitné vody ze soustavy JVS, kterou už využívá na 400 tisíc Jihočechů.

Dálkový řad, vyřeší dlouhodobé problémy s pitnou vodou nejen v Čimelicích, ale i v sousedních Rakovicích. Tam ale až v příštím roce, poté co si obec vybuduje místní vodovod s rozvody do jednotlivých nemovitostí. Tuto obecní investici JVS podpoří jedním milionem korun.

Tato část severního Písecka se na dálkový vodovod z Úpravny vody Plav na Českobudějovicku začala napojovat v roce 2014, kdy byl dokončen za čtyřiadvacet milionů korun přivaděč ze Sedlice do Lomu a Mirotic. Odtud byl prodloužen do Čimelic.

Vodárenský svaz, jehož vlastníkem jsou samy obce, letos vyrobí a prodá asi 16,1 milionů metrů krychlových pitné vody, oproti plánovaným 15,6 milionům metrů krychlových. Na vyšší produkci se projevilo především letní sucho a tedy i vyšší poptávka po vodě.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky vodovod, soustava, pitná voda, Čimelice, Jihočeský vodárenský svaz, Jihočeský kraj, okres Písek, Mirotice, Antonín Princ, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálkový vodovod za více než třicet milionů korun už zásobuje Čimelice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.