Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sportovci, kteří chtějí do politiky. Do Sněmovny kandidují Hnilička, Skuhravý, Siegl, Vízek i Uhrin

Z obecně známých lidí se snaží proniknout v říjnových volbách do Sněmovny zejména sportovci. O hlasy voličů se budou ucházet například bývalí hokejoví reprezentanti Milan Hnilička a Pavel Richter a fotbalisté Tomáš Skuhravý, Jan Berger, Horst Siegl a Ladislav Vízek.

Volební klání bude navíc pomyslným soubojem dvou bývalých úspěšných skokanů na lyžích Pavla Ploce a Jakuba Jandy. Dvojnásobný olympijský medailista Ploc obhajuje poslanecký mandát v Libereckém kraji za ČSSD. Mladší Janda, jenž jako první Čech vyhrál Světový pohár, se pokusí získat jej v dresu ODS v Moravskoslezském kraji.

Richter, Skuhravý - známý z dob působení v italské lize pod přezdívkou Bomber, Berger, Siegl a Vízek kandidují za uskupení Sportovci. Na listinách Sportovců jsou rovněž bývalý trenér fotbalové reprezentace Dušan Uhrin, bývalý fotbalový reprezentant Radek Drulák, trenér běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové Stanislav Frühauf nebo někdejší profesionální boxer Rostislav Osička.

Další boxer, čtyřnásobný český mistr Pavel Šour, je na kandidátce Občanské demokratické aliance. Na trojnásobného mistra světa a zlatého olympijského medailistu z japonského Nagana, bývalého hokejového brankáře Hniličku, zase vsadilo hnutí ANO. Za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti kandiduje olympijský vítěz ve vzpírání Oto Zaremba. Zaremba už dřív neuspěl ve volbách do Senátu ani do Evropského parlamentu.

Vedle osobností ze světa sportu se o místa v dolní komoře ucházejí třeba filmová dokumentaristka Olga Sommerová (Liberálně-ekologická strana, za TOP 09), která letos uvedla do kin celovečerní snímek o světově proslulé operní pěvkyni a herečce Soně Červené, a herec a dabér Jiří Hromada (za Zelené), jenž také vedl Hereckou asociaci a celostátní organizace českého gay a lesbického hnutí. Hromada kandidoval za Zelené i v minulosti. Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí vyslala do boje o křesla v Parlamentu mimo jiné fotografku Sáru Saudkovou.

Do Sněmovny se snaží dostat také hudebník, malíř a spisovatel František Čech zvaný Ringo. Strana práv občanů ho ustanovila pražským i celostátním lídrem. Za stranu Realisté kandiduje politolog, nakladatel a překladatel Alexander Tomský, který působil mimo jiné jako šéfredaktor exilového nakladatelství Rozmluvy.

Za ODS opakuje kandidaturu bývalý disident, signatář Charty 77 Stanislav Devátý. Devátý v minulosti vedl Bezpečnostní informační službu, nyní působí jako advokát. Občanští demokraté nasadili také jednoho z někdejších studentských vůdců ze sametové revoluce, historika Pavla Žáčka, jenž dříve vedl Ústav pro studium totalitních režimů.

Autoři | Foto Youtube

Štítky sportovec, volby, politika, strana, Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických, Ladislav Vízek, Horst Siegl, Milan Hnilička, Tomáš Skuhravý, Dušan Uhrin, Jan Berger, Pavel Richter, ODS, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovci, kteří chtějí do politiky. Do Sněmovny kandidují Hnilička, Skuhravý, Siegl, Vízek i Uhrin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.