Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Energetici si naostro vyzkoušeli chování turbíny v jednom z nejsložitějších provozních stavů

Při problémech v přenosové soustavě a jejím rozpadu na několik ostrovních oblastí umí elektrárna Temelín během několika vteřin snížit výkon a zabránit blackoutu. Takový je závěr speciální ostré zkoušky, kterou provedli odborníci z Temelína a ČEPS na druhém bloku.

Při testu, který v Temelíně dělali naposledy v roce 2003, blok osmnáct minut nedodával elektřinu do sítě a ani z ní proud nevyužíval. V takzvaném ostrovním režimu vyráběl elektřinu pouze pro své důležité systémy,“ řekl tiskový mluvčí Marek Sviták.

Při zkoušce vypínají dispečeři společnosti ČEPS elektrické vedení mezi druhým blokem elektrárny Temelín a dva kilometry vzdálenou rozvodnou stanicí Kočín. Tato manipulace simuluje problémy v přenosové soustavě. Virtuálně hrozí, že velká část České republiky zůstane bez elektřiny. Během několika vteřin snižují řídící systémy bloku výkon turbogenerátoru na přibližně 5 procent (50 MWe). Energetici si tím otestovali schopnost provozu bloku v ostrovních stavech, které mohou vzniknout při problémech v přenosové soustavě, například při jejím rozpadu na několik malých částí. „Schopnost napájet a regulovat parametry izolované části soustavy pomáhá chránit Českou republiku před blackoutem. Nabízí ji navíc i elektrárna Dukovany a některé klasické elektrárny,“ vysvětluje Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika ČEZ.

Pro Temelín jde přitom o velmi náročnou provozní operaci. Udržet blok na minimálním výkonu je o dost složitější než jet naplno nebo standardně odstavit. Při rychlé změně zatížení jsou velké turbíny vystaveny velkým tlakovým a teplotním změnám.

Do zkoušky se zapojily téměř dvě desítky lidí z ČEZ, ČEPS a dalších dodavatelských firem.

Tisková zpráva

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, blackout, cvičení, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, ČEPS, elektřina, Česko, ČEZ, Kočín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici si naostro vyzkoušeli chování turbíny v jednom z nejsložitějších provozních stavů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.