Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli rekonstrukci kolejí nabídne letos studentům Jihočeská univerzita méně ubytovacích míst

Kapacita kolejí Jihočeské univerzity se pro letošní akademický rok o pět set lůžek snížila. Důvodem je zahájení rekonstrukce jedné části ubytovacího zařízení. I přesto se na všechny studenty prvních ročníků, kteří podali žádost o ubytování, dostalo.

Momentálně tak koleje nabízejí 1800 míst, zatímco dříve to bylo 2300 lůžek. „Prvákům vyčleňujeme tradičně určitý počet kolejí. Chceme jim tím usnadnit start na vysoké škole, kdy přicházejí do nového prostředí, neznají město, jsou mnohdy hodně zdaleka a neorientují se na trhu se soukromým ubytováním,“ uvedla mluvčí univerzity Dagmar Dvořáková.

V případě studentů druhých a vyšších ročníků musela univerzita z kapacitních důvodů odmítnout devadesát žádostí. Jihočeská univerzita nabízí ubytování ve dvou a třílůžkových pokojích s vlastním nebo sdíleným sociálním zařízením. Průměrná cena za lůžko za měsíc činí 2150 korun. „Výše poplatků za kolejné se za posledních osm let nezvyšovala,“ uvedla Dvořáková.

Nová lůžka nabídne také českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická. Ta chce ještě letos zahájit stavbu nového objektu, který nabídne ubytování pro tři sta studentů. Momentálně nabízí v kampusu pouze čtyřiapadesát lůžek.

Studenti mají také možnost využít nedaleký ubytovací dům akciové společnosti Hochtief, kde mají obdobné podmínky jako na koleji,“ přiblížil prorektor Vojtěch Stehel. Stavba nových kolejí měla začít dříve. Projekt se ale zpozdil tím, že škola přikoupila pozemky v okolí. „Poptávka studentů po kolejích je vzhledem k nízké kapacitě vyšší než nabídka,“ uvedl Stehel. Průměrná cena za lůžko nabízené vysokou školou je v tomto akademickém roce 2840 korun.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeská univerzita, koleje, rekonstrukce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, vysoká škola, Vojtěch Stehel, Hochtief

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli rekonstrukci kolejí nabídne letos studentům Jihočeská univerzita méně ubytovacích míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.