Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Budějcích začne podzimní část deratizace. Práce potrvají až do konce listopadu

Na potkany a další hlodavce se od pondělí 11. září zaměří v krajském městě. Deratizace bude probíhat jak na veřejných prostranstvích a pozemcích města, tak i v kanalizační síti. Kompletně by měla být akce hotová do 30. listopadu.

Nejprve bude proveden monitoring výskytu potkanů a následně ohnisková deratizace. Místa, kde byla deratizace v předchozích etapách, budou zkontrolována, zda jsou hnízda hlodavců stále aktivní. Poté se bude hubit v nově nalezených oblastech a na oznámených místech výskytu. Zvýšená pozornost bude věnována kanalizačním přípojkám a křovinným porostům,“ říká náměstek primátora Petr Podhola.

Návnady jsou kladeny zejména do otvorů, kde hlodavci hnízdí a standardně nejsou domácím zvířatům volně přístupné. Přesto je občanům doporučeno, aby zamezili volnému a nekontrolovanému pobíhání domácích zvířat. Místa, kde budou kladeny návnady, budou označena výstrahou.

Práce budou zahájeny v centru a následně v lokalitách Rožnov, Suché Vrbné, Krumlovské předměstí, sídliště Vltava, Máj, Šumava, Čtyři Dvory a Pražské sídliště. Celkové předpokládané množství kladených návnad v podzimní etapě je asi 290 kilogramů. Deratizační firma odhaduje, že se na území Českých Budějovic vyskytuje čtyři až pět hlodavců na jednoho obyvatele, což je asi 400 tisíc hlodavců,“ konstatuje náměstek s tím, že v problémových lokalitách s opakovaným výskytem potkanů bude opět použita doplňková metoda hubení Rodenatorem, která dokáže jednoduše a rychle eliminovat konkrétního škůdce včetně likvidace rozsáhlého systému vybudovaných nor, a to vše bez pomoci toxických látek.

Tato metoda je doprovázena zvukovými efekty připomínající střelbu, proto musí být předem upozorněna městská policie,“ dodává náměstek primátora Petr Podhola. 

Současně zahájí společnost ČEVAK podzimní deratizaci kanalizační sítě, a to prostřednictvím firmy Pařez. „Pracovníci deratizační firmy se zaměří nejprve na střed města, Pražské předměstí a Čtyři Dvory, na řadu postupně přijdou také Rožnov, Linecké předměstí, Havlíčkova kolonie, Mladé, Nové Hodějovice a Suché Vrbné, sídliště Máj, Vltava a Šumava i další části města,“ vyjmenovává mluvčí vodohospodářské společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Máme již předem vytipovaná místa, kde se potkani vyskytují. Většinou tam, kde je velká koncentrace odpadků, tedy i zbytků jídel. Většinou jsou to sídliště, ale také stará zástavba ve městech. Výskytu hlodavců velmi napomáhají i drtiče odpadu, protože právě hmota, která se z drtiče odpadu dostane do kanalizace, je pro potkany lahůdkou,“ vysvětluje Jitka Kramářová.

Odborná pokládka granulí v tomto případě neohrozí domácí ani hospodářská zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy líčí do kanalizačních šachet. Deratizace bude pokračovat až do konce října. Následně ještě odborníci místa zkontrolují a v případě potřeby návnady doplní.

Autoři

Štítky deratizace, potkani, kanalizace, České Budějovice, hlodavci, Petr Podhola, sídliště, Čtyři Dvory, ČEVAK, Vltava, Rožnov, Suché Vrbné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začne podzimní část deratizace. Práce potrvají až do konce listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.