Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Lipně se zhoršila kvalita vody ke koupání

Na jihočeské přehradě Lipno se zhoršila kvalita vody, hygienici doporučují po koupání sprchu. U tábořiště Podolsko na Orlíku je voda ke koupání nevhodná a představuje akutní zdravotní riziko.

Hygienici analyzovali vzorky vody, jež odebrali v pondělí 28. srpna v sedmi sledovaných lokalitách. Jedná se o tři místa na Lipně - pláže Lipno nad Vltavou, Černá v Pošumaví a Horní Planá, dále o lokalitu Radava a tábořiště Podolsko na Orlíku a rybníky Hejtman a Staňkovský na Třeboňsku. Na Lipně se oproti poslednímu měření na dvou místech zhoršila jakost vody.

Ve všech třech lokalitách je tak aktuálně zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, zejména u vnímavých jedinců, a po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Bylo zjištěno překročení limitních hodnot v ukazatelích sinice, chlorofyl-a, byl pozorovatelný až hojný výskyt vodního květu a byla snížena průhlednost vody," uvedl Vratislav Heinige z českobudějovické krajské hygienické stanice..

Na orlické Radavě má voda mírně zhoršené vlastnosti, vyskytuje se hodně vodní květ a jsou překročeny limitní hodnoty chlorofyl-a. Na Podolsku je nadále voda nevhodná ke koupání a představuje akutní zdravotní riziko. Voda v rybnících Hejtman a Staňkovský má zhoršenou jakost, je mírně zvýšená pravděpodobnost, že při koupání vzniknou zdravotní problémy.

„U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou," řekl Heinige. U rybníka Staňkovský označil vodu souhrnně s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací období jako nevhodnou ke koupání.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky voda, kvalita, koupání, Lipno, Vodní nádrž Lipno, Podolsko, Vodní nádrž Orlík, rybník, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce), Krajská hygienická stanice, Horní Planá, Lipno nad Vltavou, CHKO Třeboňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Lipně se zhoršila kvalita vody ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.