Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Hejtmanka Stráská dekorovala Zlatou stuhou Pištín, vítěze jihočeského kola Vesnice roku

Slavnostním vyhlášením výsledků ve vítězné obci Pištín na Českobudějovicku vyvrcholilo každoroční klání o Vesnici roku 2017 v Jihočeském kraji. Hejtmanka Ivana Stráská předala starostovi Jaroslavu Havlovi Zlatou stuhu jako symbolické ocenění pro obec, která komisi zaujala nejen bohatým kulturním a spolkovým životem, ale také tím, jak úspěšně se jí daří udržovat venkovské tradice.

„Při slavnostním předání Zlaté stuhy je dobře vidět, že nejsou důležité jen opravené chodníky, požární zbrojnice nebo čističky odpadních vod, ale i to, jak obyvatelé obce žijí, jak se dokáží semknout a jakou vytvoří v obci atmosféru, a to i navzdory současnému nepříznivému počasí,“ nastínila hejtmanka Ivana Stráská důvody, proč cenu získal právě Pištín.

Peníze za vítězství obec využije v souladu s přáním místních obyvatel

Titul krajské Vesnice roku získal Pištín poprvé. S ním i finanční dotaci na rozvoj obce. Od kraje obdrží půl milionu korun a od Ministerstva pro místní rozvoj České republiky jeden milion korun. Jak obec s penězi naloží, se rozhodne až na začátku září. „Ve hře je oprava chodníků, přestěhování knihovny a její bezbariérová úprava nebo oprava hospody v Češnovicích, které jsou naší místní částí,“ uvedl starosta Jaroslav Havel s tím, že při rozhodování obec přihlédne i k přání místních obyvatel. „O cenu usilujeme už sedm let a jsme opravdu šťastní, že to tentokrát vyšlo,“ doplnil Havel.

Vítězství v soutěži obce motivuje k dalšímu rozvoji

Peníze, jako odměna za vítězství v soutěži však nejsou podle náměstka hejtmanky Pavla Hrocha to nejdůležitější. „Pro každou obec jde hlavně o prestiž a je krásné vidět, jak ji vítězství takříkajíc nakopne k dalšímu rozvoji,“ uvedl s úsměvem náměstek Hroch a dodal, že Pištín zvítězil naprosto zaslouženě, protože žije opravdu bohatým kulturně společenským životem. Zlatá stuha není pro Pištín prvním oceněním v rámci krajského kola Vesnice roku. Tato obec se 636 obyvateli už získala v minulých ročnících Modrou stuhu (za společenský život, pozn. autora) i Bílou stuhu (za činnost mládeže, pozn. autora) a v roce 2014 jí vítězství jen těsně uniklo, umístila se jako druhá. 

Celkové pořadí:

1. Pištín,
2. Mičovice,
3. Hajany.

Pištín – jihočeská Vesnice roku

Neděle, 13. srpna 2017, 04:59

Pištín – jihočeská vesnice roku
Pištín – jihočeská vesnice roku

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Pištín, Ivana Stráská, Zlatá stuha, Jaroslav Havel, Jihočeský kraj, peníze, okres České Budějovice, Pavel Hroch, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hejtmanka Stráská dekorovala Zlatou stuhou Pištín, vítěze jihočeského kola Vesnice roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.