Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Na Šumavě je po 150 letech vlčí smečka, fotopasti v Bavorsku zachytily tři mláďata

Na konci července zachytily fotopasti v Národním parku Bavorský les tři vlčí mláďata. Potvrdilo se tím, že na německé straně Šumavy žije celá smečka. Je to poprvé po 150 letech.

V Bavorsku jsou vlci zaznamenáváni opakovaně už od roku 2006. Jedná se o přirozenou migraci, na Šumavu většinou míří z jihozápadních Alp nebo ze severní Evropy. Teprve až na začátku jara letošního roku se podařilo najít vlčí pár. Na nových záběrech jsou vidět tři mláďata a silueta patrně dospělého vlka.

„Docela jsme očekávali, že se mláďata musí někde objevit, protože jsme u nás poprvé zaznamenali vlka v roce 2014. Tehdy jsme si nebyli jisti, jestli někam nemigruje. Když jsme měli více materiálů z fotopastí, vypadalo to, že se na Šumavě usídlil,“ říká Jan Dvořák, tiskový mluvčí Národního parku Šumava.

Z pozdějších záběrů fotopastí bylo zřejmé, že na Šumavě není jenom jeden vlk, ale minimálně dva. Biologická analýza trusu posléze potvrdila, že se jedná o samce a samici. „Poté jsme o nich dlouho nevěděli. Až když přišel v červenci útok na ovce. Teď jsme zaznamenali mláďata a máme z toho radost, protože vlci na Šumavu patří, je to jejich přirozené prostředí,“ doplňuje Dvořák.

Lidé se však vlků při výletech do šumavské přírody nemusí bát. Vlci pro člověka nebezpeční nejsou, naopak považují lidi za daleko větší predátory. „Často si ani neuvědomí, že do kontaktu s vlkem přišli. Setkání je totiž jednostranné, vlk o člověku ví, ale člověk o vlkovi ne,“ uzavírá tiskový mluvčí Národního parku Šumava.

Foto Facebook NP Šumava

Štítky vlci, Bavorsko, Šumava, mláďata, Jan Dvořák, Národní park Šumava, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Šumavě je po 150 letech vlčí smečka, fotopasti v Bavorsku zachytily tři mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.