Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: I mistr tesař Adalbert Lanna se utnul

Slavného českobudějovického rodáka Adalberta Lannu (1805 – 1866) známe jako úspěšného podnikatele, jehož věhlas výrazně přesáhl hranice našeho města. Jeho aktivity jsou dostatečně známé, tak jen pro připomenutí: angažoval se v lodní i pozemní dopravě, vlastnil lomy, továrny na zpracování železa, pily, parketárny... Jeho život provázel většinou samý úspěch. Ale ne vždy - např. výroba dřeváků belgického typu byl podnikatelský „propadák“.

V roce 1851 se Lanna zúčastnil londýnského veletrhu, kde ho zaujaly „elegantní belgické dřeváky“. V té době bylo používání dřeváků velmi časté, protože byly levnější než boty kožené. Dřeváky se nosily na práci v lese, na pole, do kostela, ale i na tancovačku. I Karel Klostermann se zmiňuje ve svých knihách o vorařích, kteří měli na nohou dřeváky. K jejich výrobě se používalo borovicové dřevo, které má kratší vlákna než dřevo např. smrkové. Výroba jednoho páru dřevěné obuvi zabrala zručnému řemeslníkovi asi půl dne práce.

Lanna si na londýnské výstavě všiml, že belgické dřeváky jsou oproti českým lehčí, méně neforemné a pohodlnější, protože byly polstrované měkkou látkou. Po svém návratu poslal schwarzenbergského řezbáře M. Ptáka do Belgie, aby nastudoval celý výrobní proces a přivezl potřebné nástroje. V roce 1854 se začal nový typ dřeváků vyrábět v lannově pile u Litvínovic. Obuv to byla velmi pěkná a po nalakování nebyla téměř rozpoznatelná od klasický bot kožených. Dřeváky byly pevnější, teplejší, dobře chránily před vlhkem a péče o ně byla jednodušší než u bot kožených. Jejich hlavní chybou ale byla výrazně vyšší cena, než za kterou se prodávaly klasické, těžké a neforemné dřeváky. Pro absolutní nezájem trhu musel Lanna v roce 1855 produkci belgického typu dřeváků předčasně ukončit. 

V radniční výstavní síni je až do konce srpna otevřena expozice Řemesla a živnosti v Českých Budějovicích. Jedním z vystavených exponátů jsou i podnikatelsky neúspěšné dřeváky belgického typu. Zajděte se na výstavu podívat a sami se přesvědčíte o elegantnosti dřevěné obuvi.

Majitelem vyfotografovaných dřeváků je Jihočeské muzeum. Díky ochotě jeho vedení si můžete unikátní obuv na snímcích Milana Bindera prohlédnout.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Binder, Maršík, dřeváky, historie, Vojtěch Lanna mladší, České Budějovice, Milan Binder, obuv, Lomy, Karel Klostermann, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: I mistr tesař Adalbert Lanna se utnul  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.