Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Akcionáři firmy AGPI schválili převod vepřína v Letech na stát

Valná hromada zemědělské společnosti AGPI dnes, v pondělí 31. července, vyslovila souhlas s převodem areálu vepřína v Letech na Písecku u památníku romského holokaustu na stát. Částku, kterou by stát měl zaplatit, firma neuvedla.

Valná hromada společnosti AGPI částku neprozradila ani na dotaz akcionářů s odkazem na to, že jednání s vládou se vedou v utajeném režimu.

„Záleží na tom, jaké podmínky nabídne stát. Sumu AGPI zveřejní v případě, že se s vládou dohodne," řekl místopředseda představenstva firmy Jan Čech.

„Jednání trvají, zakázka je v diskrétním režimu s ohledem na zúčastněné partnery," uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Ministerstvo bylo pověřeno získáním posudku na ocenění vepřína, vítězná firma ho vypracovala za 228 690 korun včetně DPH. Vláda posudek použila k dalšímu jednání s majitelem areálu.

Pro převod provozu v Letech hlasovalo 88 procent přítomných akcionářů, proti bylo jedenáct procent. Valné hromady ve Vrcovicích na Písecku se zúčastnily necelé dvě desítky akcionářů.

Ve zdůvodnění usnesení společnost uvedla, že o situaci vepřína v místě romského tábora z doby druhé světové války se jedná přes dvacet let a vláda deklaruje prioritní zájem o jeho odstranění. „Vše závisí na konkrétní nabídce, ale ta zatím není," uvedlo vedení firmy.

Jan Čech na valné hromadě řekl, že vedení AGPI ministrům řeklo, jakou má představu o ceně. Vláda má podle Čecha dva posudky, jakou cenu areál má, AGPI si nechalo zpracovat studii, kolik peněz by stálo postavit nový areál vepřína.

Na dotaz jednoho akcionáře Čech řekl, že vepřín by mohlo pravděpodobně koupit Muzeum romské kultury nebo Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Vláda má eminentní zájem to řešit, v návrzích žádná jiná vláda nedošla tak daleko. Ještě ale nemáme cenu ani podmínky," řekl Čech na valné hromadě. Zdůraznil, že areál by firma na stát převedla bez zvířat a zaměstnanců.

Foto Michal Ritter (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky Lety, vepřín, společnost, AGPI, stát, valná hromada, Josef Heisler, holokaust, vláda, okres Písek, druhá světová válka, Muzeum romské kultury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akcionáři firmy AGPI schválili převod vepřína v Letech na stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.