Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Unikátní varhany pro Svatou Horu vznikají v Borovanech. A po deseti letech práce končí

Po deseti letech končí práce na nových varhanách pro poutní místo Svatá Hora u Příbrami. Hudební nástroj vzniká ve varhanářské dílně v Borovanech na Českobudějovicku. Náklady na jeho výrobu se pohybují kolem 15 milionů korun a přibližně 85 procent částky tvoří příspěvky dárců. V ideálním případě by varhany mohly v bazilice ve Svaté Hoře zahrát poprvé letos o Vánocích.

Podle faráře Stanislava Přibyla, který za projektem stojí ale není známý přesný termín definitivního dokončení varhan. „Závěrečné práce jsou závislé na klimatu a počasí. Píšťaly se zařezávají s přesností na desetinu milimetru, aby držely ladění. A kov i dřevo se roztahují v teple, takže potřebujeme teplotu i vlhkost odpovídající normě," řekl Přibyl.

Pokud by podle něj o Vánocích varhany ve Svaté Hoře nestály, nic se by se nedělo. Existují i další významná data, při nichž by nástroj mohl poprvé zahrát. „V lednu je například povýšení Svaté Hory na baziliku, v únoru máme Hromnice, pak budou Velikonoce," uvedl farář.

Podle faráře jsou varhany v několika aspektech unikátní. Jedním z nich je rozměr, nástroj totiž dosahuje výšky několika metrů. Skládá se z přibližně dvou tisíc různých píšťal. Přibyl uvedl, že v jeho očích vyniká i fakt, že se na výstavbu varhan složili z velké části dobrovolní dárci.

„Je to trošku Národ sobě. Většinou se dneska dělají věci, když se sežene grant nebo když se otřepe nějaký milionář. Na tomto projektu se prakticky kromě Středočeského kraje a města Příbram podíleli jen dobrovolní sponzoři," podotkl.

Právě ale fakt, že se sbírka na varhany rozrůstala pomalu, celý proces brzdil. „Pokud bychom peníze měli pohromadě, jsme schopni takový nástroj dát dohromady do tří let. Ale tady ten čas odpovídal podmínkám," vysvětlil majitel borovanské varhanářské dílny Vladimír Šlajch.

Ten po finálních pracích nástroj rozebere a po částech dopraví do Svaté Hory, kde ho pak z komponentů opět sestaví. Nahradí tak původní hudební nástroj z roku 1948. Varhany by vedle doprovodu liturgie měly být určeny především pro interpretaci děl barokní hudby, zvláště kompozic Johanna Sebastiana Bacha, a raného romantismu. „Jedná se o největší varhany, které v této dílně, kdy vznikly," připomněl Šlajch, který se řemeslu věnuje už dlouhých dvaačtyřicet let.

Foto Facebook Svatá Hora u Příbrami | Zdroj ČTK

Štítky varhany, Borovany, Svatá Hora, Šlajch, dílna, Vánoce, Stanislav Přibyl, okres České Budějovice, Vladimír Šlajch, Johann Sebastian Bach, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní varhany pro Svatou Horu vznikají v Borovanech. A po deseti letech práce končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.