Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Šancí pro zachování základny záchranářů v Kyselově je její celková rekonstrukce

Českokrumlovská vodní záchranná služba zřejmě bude dál provozovat svoji stanici na břehu lipenské přehrady. Základnu v Kyselově chtěl zdemolovat její vlastník, šumavský národní park, jehož zřizovatelem je ministerstvo životního prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec ale souhlasí s tím, aby stanice u lipenské přehrady dál fungovala.

Základna vodní záchranné služby v Kyselově musí zůstat zachována. Shodli se na tom hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a ministr životního prostředí Richard Brabec. Hejtmanka Stráská upozornila ministra Brabce, že výstavbu nových objektů na pravém břehu Lipna komplikuje stavební uzávěra. Jediným způsobem, jak zabezpečit pomoc pro turisty v této lokalitě, je proto zásadní rekonstrukce stávajícího objektu.

Zajištění důstojného zázemí pro záchranáře v Kyselově proto bude hejtmanka Stráská s ministrem Brabcem řešit na dalším společném setkání v polovině srpna letošního roku. 

„Poté, co jsme ministerstvu životního prostředí zaslali vysvětlující dopis, ministr Brabec osobně navštívil základnu v Kyselově. Shodli jsme se, že nyní budeme společně pracovat na projektu celkové zásadní rekonstrukce stávajícího objektu tak, aby byl důstojným zařízením vzhledem k poskytovaným službám. Navíc využití by v něm mohla najít nejen vodní záchranná služba, ale také Národní park Šumava,“ zdůraznila hejtmanka Stráská, podle níž je zejména v létě zapotřebí, aby případná pomoc turistům v nouzi byla v takto exponované lokalitě co nejpřístupnější.

Snahy o zachování základny v Kyselově trvají už od roku 2014, kdy vodním záchranářům vypršela nájemní smlouva a Správa národního parku Šumava ji odmítla prodloužit s tím, že činnost záchranářů ohrožuje teritorium tetřívka obecného, hýla rudého nebo losa evropského, Šumavský národní park navíc kritizoval fakt, že záchranáři objekt využívali ke komerčním účelům v podobě restaurace a tábořiště. což záchranáři odmítají.

Podle záchranářů je ale základna v Kyselově důležitá, protože obsluhuje celou pravou stranu lipenské přehrady. To je pro práci vodních záchranářů ideální, protože mají dokonalý výhled po celé vodní hladině. Pokud by o stanoviště přišli, byli by odkázáni pouze na základnu na levém břehu v Dolní Vltavici a zásah na pravém břehu by mohli provést jen s výraznou časovou ztrátou. V případě silného větru by dokonce hrozilo, že nebudou moci vyjet vůbec. Navíc pokud by museli ve stávajícím objektu skončit, těžko by hledali nové zázemí, jelikož v oblasti je stavební uzávěra. Zachování základny v Kyselově podporuje i Jihočeský kraj.

Autoři

Štítky Kyselov, vodní záchranná služba, park, ministr, Brabec, hejtmanka, Stráská, Richard Brabec, Vodní nádrž Lipno, zdravotnická záchranná služba, Ivana Stráská, Národní park Šumava, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Jihočeský kraj, Správa Náro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šancí pro zachování základny záchranářů v Kyselově je její celková rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.