Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve vlacích Českých drah půjde platit kartou

Rok a půl testování terminálů pro bezhotovostní placení je u konce. České dráhy se je od srpna rozhodly nasadit na vybrané trasy do ostrého provozu. V první fázi zamíří do Bohumína, odkud budou vysílány na vlaky SC Pendolino. Následně terminály dostanou průvodčí z Břeclavi do vlaků railjet a doprovody vlaků v Praze, Chebu a dalších stanicích pro spoje EC, IC a další vlaky vyšších standardů.

Už dříve ale šlo využívat elektronickou peněženku na In Kartě, kterou lze pořídit již od částky 100 korun na šest let. Bezhotovostně lze jízdenky koupit také v e-shopu Českých drah nebo prostřednictvím aplikace Můj Vlak. „U cestujících z neobsazených stanic předpokládáme, že využijí terminály pro platbu jízdenek. Nejde však jen o placení jízdného, ale i ‚doplácení‘ různých dalších služeb, ať už se jedná o doplatek do 1. třídy, zakoupení místenky, případně lůžka, ale i úhradu za přepravu kola nebo psa,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah.

Výhodou je pro cestující na některých spojích i možnost zakoupení jízdenek na městskou hromadnou dopravu ve městě, kam směřují. „U mezistátních linek si pak někdy, zvláště cizinci, dokupují naši jízdenku, když nemají mezistátní,“ přidává Štěpán. Nové terminály budou zařazeny na trasy, kde už byly v posledních měsících testovány. Zjišťovaly se jak technické schopnosti, tak zájem cestujících.

Vzhledem k tomu, že vybaven terminály bude v nejbližší době i doprovod pražských vlaků kategorie Ex, dá se očekávat, že platit bezhotovostně půjde také směrem na jih Čech, například do Českých Budějovic. Vlaky regionální osobní dopravy však ale zatím zůstanou opomenuty. „V řadě případů nelze předpokládat ekonomicky efektivní využití technického zařízení vzhledem k dosahovaným tržbám. Banka totiž stanovuje minimální platby na daném terminálu za měsíc. To ovšem nevylučuje, že ve vybraných osobních vlacích v budoucnu nebudou platby kartou umožněny,“ odhaluje vize do budoucna Michal Štěpán.

Foto flickr.com

Štítky cestování, vlaky, České dráhy, platební karty, terminál, bezhotovostní platby, Praha, Cheb, Břeclav, Bohumín, Pendolino, platba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vlacích Českých drah půjde platit kartou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.