Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vodáci jsou nadšení akcí Jedu vodu. Berou odpad ve Vltavě útokem

Letošní vodácká sezona na Vltavě je v plném proudu a tak, jak gradují počty návštěvníků řeky, jsou čím dál tím viditelnější i výsledky druhého ročníku projektu Jedu vodu. Tato akce je zaměřená na ochranu životního prostředí a bezpečné splouvání řeky. Vodáci jsou akcí nadšeni a odpad v řece berou útokem.

„Na celkové hodnocení výsledků je samozřejmě ještě hodně času, přesto si již můžeme částečnou bilanci dovolit. Projekt má velký ohlas, o čemž svědčí především zapojení lidí do sběru odpadu z řeky a jejích břehů,“ uvedl zástupce trojice autorů projektu Jedu vodu Martin Pavljuk.

Letošní novinkou projektu Jedu vodu, kterou podpořila Jihočeská centrála cestovního ruchu a Lesy České republiky,je „Šrot“. Fiktivní postava vodáka „záporáka“ má návštěvníkům řeky připomenout základní pravidla chování v přírodě při sjíždění řeky. Součástí je i aktivní sběr odpadu v průběhu celé sezony. Tedy nejen před jejím zahájením a po jejím skončení.

 „Už loni bylo jasné, že se lidé chtějí na udržování čistoty řeky aktivně spolupodílet. Letos nás ovšem překvapili. Jen za červen odevzdali desítky pytlů odpadu, který by jinak zůstal ležet na vltavských březích. Máme spoustu důkazů, že to lidi chytlo. Odpadky sbírají děti, dospělí, celé rodiny. A že to není jen čerstvý odpad je vidět na první pohled. Evidentně jde mimo jiné o starý odpad z koryta řeky a jejích břehů. Jsme rádi, že akce má viditelné výsledky,“ zdůraznil Pavljuk. Množství vodáky sebraného odpadu se již pohybuje v tunách.

Symbolem aktivit Jedu vodu a pomocníkem všech, kteří nechtějí znečišťovat vltavskou přírodu, se letos stal takzvaný „pohodář“, vratný kelímek s logem Jižní Čechy pohodové. „Projekt jedu vodu zapadá do strategie podpory a propagace čistého turistického ruchu v regionu a sám o sobě plní hned několik úloh. Přispívá k ochraně životního prostředí v okolí Vltavy, která je velmi cenným přírodním skvostem kraje a současně reprezentuje zkvalitňování služeb pro turisty v regionu,“ konstatoval v této souvislosti ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Záchranář týmu Jedu vodu má práce nad hlavu

Značný ohlas má i doprovodná informační kampaň „Nebuď Šrot“, která návštěvníky na nejfrekventovanějším úseku vodácky mimořádně populární české řeky mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou, celou cestu doprovází.

„Smyslem je zaujmout a to se nám zcela jistě podařilo. Až na malé výjimky, které se ovšem najdou vždy, Šrota vodáci chápou jako komickou postavičku, která slouží k pobavení, ale i zamyšlení. Šrot je tak na řece tématem zábavy, mluví se o něm, což je také samozřejmě cílem této aktivity. Velmi vtipné jsou někdy zcela vážně míněné kritiky nad básnickou úrovní sloganů pod jednotlivými obrázky. Zřejmě příští rok uspořádáme básnickou soutěž o nejlepší slogan,“ poznamenal Pavljuk.

Své loňské zkušenosti a praxi znovu bezezbytku zúročuje zdravotnická služba projektu Jedu vodu pod vedením školeného záchranáře Martina Pöschla. Ta představuje významnou pomoc v kritických místech na řece, především u jezů. Průběžně monitoruje pohyb největších skupin vodáků po toku a podle potřeby se přesouvá na nejvytíženější místa. Úrazů, vyžadujících ošetření, bývá z dlouhodobě vysledovaného průměru až sedm denně.

V roli zachránce se Martin Pöschl ocitá na několik hodin denně, kdy ve vodě s pomocí kotvy na laně chytá prázdné uplouvající lodě a pomáhá z vody zaskočeným vodákům, kteří se „cvakli“. „Velmi častá jsou vykloubená ramena, nechybí ale ani zlomeniny. Různé drobné zhmožděniny a tržná poranění o kameny v řece ošetřujeme na místě, v případě vážnějších úrazů poskytneme první pomoc a přivoláme záchranku. Nejdramatičtější byl letos zásah spojený s oživováním ženy, která vypadla z raftu a ztratila vědomí. Vše naštěstí skončilo dobře,“ podotkl Pöschl.

Všechny zmiňované aktivity a služby hradí organizátoři projektu Jedu vodu, trojice poskytovatelů služeb na řece, Martin Pavljuk, Martin Švarc a Filip Hrdina, z partnerských příspěvků, vlastních zdrojů a z propadlých záloh na vratné nápojové kelímky.

„Projekt Jedu vodu na Vltavě realizuje skupina tří podnikatelů. Zaměřila se na zavedení vratných kelímků na nápoje, větší čistotu kolem řeky a zdravotnickou pomoc vodákům. Akci podporuje Jihočeská centrála cestovního ruchu, Lesy České republiky, Povodí Vltavy, radnice v Rožmberku nad Vltavou, Větřní a v Boršově, Český červený kříž a další subjekty," připomněla Hana Brožková z oddělení informací a styku s veřejností
kanceláře hejtmanky Jihočeského kraje.

Autoři | Foto jedu-vodu.cz

Štítky Jedu vodu, Vltava, odpadky, projekt, vodáci, odpad, cestovní ruch, Lesy České republiky, kelímek, Jihočeský kraj, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci jsou nadšení akcí Jedu vodu. Berou odpad ve Vltavě útokem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.