Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Operací kýly v písecké nemocnici přibývá

Do písecké nemocnice přichází stále více pacientů s kýlou. Důvodem je fakt, že zde už osmým rokem funguje Centrum pro řešení kýly, které poskytuje vynikající péči v této oblasti. V centru využívají nejmodernější poznatky tohoto oboru, novinky a přístrojové vybavení k zákrokům, šitým pacientům na míru.

Písecká nemocnice patří mezi chirurgická pracoviště v České republice s komplexní péčí o pacienty s kýlou širokého věkového spektra. V současnosti zde provádí ročně na čtyři sta operací, ze 60 procent se jedná o tříselné kýly. „V Písku je tato operativa rozvinutá, a to zejména proto, že ji zde provozujeme řadu let a máme tedy značné zkušenosti. Centrum pro řešení kýly jsme založili v roce 2010. Vloni jsme začali ve větší míře zajišťovat i péči o dětské pacienty, trpící tímto onemocněním, a to díky vzniku Dětské chirurgické poradny,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice PísekJiří Holan.

Při péči o pacienty s kýlou v Písku respektují nejmodernější způsoby operování, používají polovstřebatelné, velkoporézní a plně elastické implantáty, které jsou lidským organismem velmi dobře snášeny. Metoda s sebou mimo jiné přináší lepší kosmetický efekt, kratší dobu hospitalizace i rychlejší rekonvalescenci. Operace jsou většinou prováděny laparoskopicky a propracovaný postup běžně umožňuje hospitalizaci pacienta v nemocnici o délce maximálně čtyř dní a po dvou až třech týdnech jeho návrat do práce.

V centru pacientům vše v klidu vysvětlí

Centrum a jeho poradna usnadňují práci s pacienty. „Máme prostor vysvětlit jim v klidu vše potřebné o tomto onemocnění. Velmi důležitá je také zpětná vazba, tedy dlouhodobé sledování pacientů po operaci. Všechny zveme v pravidelných intervalech na kontroly, výsledky zaznamenáváme do speciálních protokolů a získané zkušenosti aplikujeme, ale také je předáváme i dalším odborníkům,“ řekla lékařka Lenka Cafourková z Centra pro řešení kýly Nemocnice Písek.

Do centra, které je přístupné veřejnosti každé pondělí od 9 do 12 hodin, přicházejí pacienti bez doporučení svého lékaře nejen ze spádového obvodu písecké nemocnice. Po vyšetření je stanovena indikace k případnému operačnímu zákroku. Ten je co do rozsahu a způsobu výkonu prováděn na míru každému pacientovi podle stavu, věku, velikosti kýly a prognózy dalšího pracovního života. Je zde rovněž prostor na seznámení pacienta se všemi aspekty onemocnění, způsobu operace a také pooperační péče.

Dětská chirurgie je specifická, tempo se přizpůsobuje malému pacientovi

Problematice dětské kýly se zase věnují v Dětské chirurgické poradně, kterou písecká nemocnice provozuje už tři čtvrtě roku v prostorách ambulantního traktu dětského oddělní a je otevřena vždy v úterý od 9:00 do 11:00 hodin. Do poradny lze objednávat děti od narození až do osmnácti let věku.

„Dětská chirurgie, na rozdíl od dospělé, je specifická v tom, že veškeré úkony probíhají tempem přizpůsobeným dítěti. Pro některé děti může být návštěva stresujícím zážitkem, proto jsou naše prostory pro děti i rodiče vlídné a klidné. Dětem trpělivě nasloucháme a dáváme jim prostor, aby samy popsaly své obtíže. Spolupracujeme s rodinou, aby se děti na návštěvu těšily. Rodiče nabádáme, aby se nás ptali a diskutovali. Vždy je lepší přijmout informace od odborníků, než se spoléhat na zdroje veřejně dostupné,“ uvedla primářka Marta Horáková.

Kýla se vyskytuje v každém věku, nejčastěji jako kýla tříselná (tvoří zhruba 80 procent), další je například pupeční kýla a kýla v jizvě. Jedná se o defekt v břišní stěně, kterým se navenek vyklene z útrob dutiny břišní vak, tvořený většinou pobřišnicí. Obsahem kýly může být střevo, břišní tuk, případně některý jiný nitrobřišní orgán. Kýlu lze rozpoznat nahmatáním bulky na povrchu těla, nejčastěji v třísle, pupku, jizvě. Od jejího nalezení po operaci a rekonvalescenci to trvá běžně šest až osm měsíců a pacient je opět zcela zdráv.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, Písek, ambulance, chirurgie, pacient, nemoc, Česko, Nemocnice Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Operací kýly v písecké nemocnici přibývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.