Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Freediving je nejen pro ctižádostivé nadšence, ale i pro lenochy

Freediver musí vydržet v klidové poloze pod vodou se zadrženým dechem co nejdéle. Radek Dvořák z Českých Budějovic tak vytrval šest minut a jedenatřicet vteřin. A stal se tak vicemistrem České republiky v disciplíně statické apnoe ve freedivingu nebo-li nádechovém potápění.

Pro Radka Dvořáka je umístění na bedně při republikovém šampionátu zatím největším úspěchem v jeho dosavadní freedivingové soutěžní kariéře. A to se potápění na nádech věnuje pouhý jeden rok. Ovšem píle, touha, zarputilost a zdravá soutěživost ho i za tak krátkou dobu dovedly až mezi českou freedivingovou elitu. A toto sportovní odvětví ho zcela pohltilo.

Freediving se rychle stal součástí života Radka Dvořáka. A ten po úspěchu při mezinárodním mistrovství České republiky rozhodně nehodlá usnout na vavřínech. Chce se dál zplepšovat a posouvat výš. Například si brousí zuby na titul českého šampiona. Už příští rok.

Jste vicemistrem republiky. Jste spokojený s výkonem, který jste při mezinárodním republikovém šampionátu předvedl?
Trénoval jsem poctivě a na závodech jsem chtěl překonat čas šest minut. To se mi povedlo a vzhledem k tomu, že to byl můj druhý vážný závod, jsem maximálně spokojený. Na podzim jsem absolvoval závody v Brně, kde jsem měl velké ambice, ale shořel jsem tam jako papír a úspěch se nedostavil. Byla to pro mě tvrdá zkouška, ale poučil jsem se z chyb a na mistrovství České republiky mi vše vyšlo na výbornou.

Freediving, nádechové potápění, není příliš známým sportem. Co obnáší?
Je to sport, kterému se může věnovat skoro každý. Jedná se především o výjimečný pocit pobytu pod vodou, bez stresu z nedostatku vzduchu. Vznášet se v tichém modrém světě je intenzivní zážitek, který se dá přirovnat ke krátkodobé schopnosti létat. Výborným předpokladem pro freediving, neboli pro nádechové potápění, je obecně zdravý životní styl a samozřejmě absence cigaret. Zajímavé je, že alkohol v rozumné míře výrazně nevadí. Dokonce si myslím, že červené víno, podle mých zkušeností, pomáhá.

Začít s freedivingem je ideální, pokud si člověk chce například na dovolené pořádně vychutnat šnorchlování, aniž by se se musel po patnácti vteřinách vynořit.

Vybavení nemusí být nijak sofistikované. Pokud má člověk k dispozici teplé moře, stačí opravdu jen plavky, šnorchl, maska a ploutve. Vybavení zpravidla vydrží léta. Je to tedy finančně nenáročná aktivita. Pro nadšence, jako jsem já, je potřeba vybavení více. Já osobně mám masku, šnorchl, ploutve, monoploutev, dva neopreny, nose clip (kolíček na nos), neoprenové rukavice, ponožky, opasek a tři druhy závaží.

Jak je tento sport rozšířený v České republice a jak v Budějcích?
Freediverů je obecně jako šafránu, ale počet zájemců o kurzy roste. Lidé mají z freedivingu často strach, protože na internetu kolují videa s mnoha rekordy, kdy je potápěč v extrémních situacích. Právě v Českých Budějovicích se spolu s instruktory freedivingového klubu snažíme prezentovat tento sport jako dostupný široké veřejnosti. Je na každém, zda si užije maximální pocit volnosti v hloubkách do deseti metrů nebo se bude snažit překonávat sám sebe. Je to sport pro lenochy i pro ctižádostivé nadšence.

Která země patří v tomto sportovním odvětví k velmocem?
Ke světové špičce patří bezesporu Česká republika. Gabriela Grézlová donedávna držela světový rekord ve statické apnoi s neuvěřitelným časem osm minut třiatřicet vteřin bez dechu! Legendou ve freedivingu je Martin Štěpánek. Silné sportovce má Rusko, Francie (Stephan Mifsud s rekordem 11 minut 35 sekund bez dechu), Chorvatsko, Itálie v čele s Alessií Zecchini a rozhodně Polsko, které reprezentuje Mateusz Malina, držitel světového rekordu 300 metrů uplavaných pod vodou.

Je v Českých Budějovicích o tento sport zájem? Nebo se o něm moc neví?
Do Budějovic tento sport postupně proniká. Já se osobně snažím organizovat s parťáky odborně vedené kurzy. Michal Šindelíř a Pavel Brož jsou certifikovaní instruktoři a pod jejich vedením klienti dosahují časů i přes čtyři minuty po víkendovém kurzu. V kombinaci dobrého vedení s perfektním zázemím, které Budějce mají, si troufám říct, že v našem městě objevíme spousty talentů.

Kde se v Budějcích potápíte? 
První část kurzu se odehrává na plovárně. Díky padesátimetrovému bazénu a dětskému bazénu jsou zde perfektní podmínky jak pro trénink statické (STA) i dynamické apnoe (plavání na vzdálenost pod vodou - DYN). Druhou část kurzu vedeme například v Chorvatsku z plachetnice nebo na rakouských jezerech. Hloubka nám stačí kolem dvaceti metrů. Do takové hloubky se někteří klienti pod vedením instruktora bez problému potopí.

Kdyby chtěl někdo začít s nádechovým potápěním, kam může zajít na koho se obrátit?
Budu velmi rád, pokud se případný nadšenec pro tento čistý sport ozve přímo mně. Díky úzké spolupráci s instruktory freedivingového klubu, jsem schopný zajistit kvalitní bezpečný výcvik ověřený výsledky. Kontakt na mě: Radek Dvořák – 730 817 238, dvorakkws-sport.cz.

Je asi lepší začínat pod dohledem zkušeného trenéra, než pronikat do tajů tohoto sportu sám?
Je to tak. Zásadní pravidlo je nepotápět se sám. Ať už v začátcích nebo při pokročilém tréninku. Za žádných okolností nesmí být potápěč sám. Pokud toto pravidlo někdo poruší, nejedná se o freedivera, ale o hazardéra, což já osobně absolutně netoleruji.

Jak dlouho se vy osobně freedivingu věnujete?
Ač se to zdá nepravděpodobné, soutěžní úrovni freedivingu se věnuji teprve rok. Za tuto dobu jsem absolvoval tři soutěže včetně mistrovství České republiky a neustále se učím. Závodní atmosféru zbožňuju a určitě se tomuto sportu budu dál věnovat. Člověk se na soutěžích setká se závodníky světových kvalit a nabere neuvěřitelné zkušenosti.

Vzpomenete si na své začátky, případně na svou první soutěž?
První soutěž byla Static Challege v Praze na podzim 2016. Pravidla tam jsou specifická a v závodě jsem příliš neuspěl. Byl jsem na sebe naštvaný. I přes poctivý trénink jsem akci nezvládl. Mé rozčarování mírně odnesla i má přítelkyně Helča Valhová, která tam byla se mnou. Moc rád bych se jí za to ještě jednou omluvil. Helča mě na závodech koučuje a hlavně na jejím klidu a chladné hlavě stojí minimálně polovina mého letošního úspěchu.

Proč jste se vůbec do takového sportování pustil?
Nejprve mě lákala zvědavost. Dál pocit pohody a volnosti pod vodou. V Chorvatsku při hloubkové části kurzu se můj rekreační zájem přehoupl na něco víc. Jsem soutěživá povaha, a když se do něčeho pustím, makám na tom poctivě. Zde jsem trénoval a měl jsem výsledky, to mě motivovalo k dalšímu tréninku. Nyní jsem extrémně motivovaný na další sezonu, ale jak se říká všeho s mírou.

Teď už jste ostříleným mazákem, ale co bylo třeba v začátcích pro vás nejtěžší?
Zkušeností není nikdy dost. Mazákem bych se úplně nenazýval. Nicméně nejtěžší bylo začít s každodenním tréninkem CO2 tabulek. Jedná se o velmi náročný, avšak účinný trénink. Dá se na něj zvyknout, ale dokopat se k tomu, je samo o sobě obrovský výkon. Dále pro mě byl psychický otřes neúspěch na soutěži v Brně. Vzal jsem si ale ponaučení, upravil trénink a nyní mám v sobě mnohem větší vnitřní jistotu.

Co vás čeká v nejbližší době? Chystáte se na nějakou soutěž například?
Nyní si dávám od tréninků pauzu. Budu se věnovat přítelkyni Helče, se kterou se budeme v srpnu brát, a cyklistice. Potřebuji se dostat na nějaký solidní čas výjezdu Zlatá Koruna – Kleť, kde se s kamarády pořád přetahujeme. Ta soutěživost je prostě taková moje velká neřest.

Čeho byste chtěl dosáhnout v nádechovém potápění? Máte nějaký sen?
Ano, má oblíbená fiktivní postava ze seriálu řekla: „Když nesníš, nemůžeš si splnit sen.“ Sním o titulu mistra České republiky v roce 2018. Chci dát dohromady pár talentů z Českých Budějovic nebo okolí, které bych dovedl k dobrým výsledkům na příštím republikovém šampionátu. Budu rád, když se na mě zájemci obrátí. Ve spolupráci s univerzitou bych také rád popsal fyziologii freedivera během dlouhodobého tréninku a během závodník pokusů. Bylo by fajn poskytnout co nejvíce informací dalším nadšencům. Rád bych také rozšířil můj domovský freedivingový klub o co nejvíce nových členů.

Autoři | Foto archiv Radka Dvořáka

Štítky freediving, potápění, nádech, Radek Dvořák, České Budějovice, nádechové potápění, Česko, sport, trénink, Chorvatsko, Brno, Martin Štěpánek, Mateusz Malina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Freediving je nejen pro ctižádostivé nadšence, ale i pro lenochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.