Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brigády a koupaliště vyměnili za jaderný reaktor

Hned osmatřicet studentek a studentů z pěti českých vysokých technických škol vyměnilo prázdninový odpočinek a přivýdělky za další výuku. Čtrnáct dnů stráví uvnitř jaderné elektrárny Temelín. Čeká je řada přednášek v kombinaci s praktickými ukázkami, včetně návštěv reaktorového sálu.

Reaktorová fyzika, jaderná bezpečnost, progresivní trendy v energetice, nebo třeba elektrické systémy jaderné elektrárny. To je jen ukázka z řady odborných přednášek, které absolvují studenti Letní univerzity Jaderné elektrárny Temelín. Oproti běžným návštěvám a školním akcím má dvoutýdenní pobyt řadu specifik.  

„Vzhledem k tomu, že větší část univerzity běží uvnitř střeženého prostoru elektrárny, museli vybraní absolventi absolvovat nejen školení, ale i psychotesty, což není nijak jednoduché. Ale uspěli a garanti jednotlivých bloků se na ně už těší,“ říká hlavní organizátor z Útvaru strategický nábor společnosti ČEZ Pavel Šimák. 

 Výuka začíná každý den v osm hodin a končí až kolem páté odpoledne. Volněji budou studenti mít až o víkendu. Vzdělávací kolotoč se zastaví v pátek 28. července, kdy získané znalosti t v závěrečném testu.  Účastníky ale zároveň čekají i neformální večerní a víkendové akce.

„Je to obor mého studia, takže jsem neváhal. Chci na vlastní oči vidět věci o kterých se učíme a srovnat teorii s praxí. Dalším plusem jsou i kontakty, které tady získám,“ vysvětluje účast Michal Nejezchleb z pražského ČVÚT.

Tisková zpráva | Foto Petr Šuleř

Štítky student, vysoká škola, Temelín, přednáška, reaktor, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brigády a koupaliště vyměnili za jaderný reaktor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.