Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín instaloval budku pro sokola. Ta teď čeká na svého prvního obyvatele

Budku pro sokola instalovala elektrárna Temelín na druhou nejvyšší stavbu ve svém areálu. Sedm kilogramů vážící „domov“ pro dravce, připevnila na vrcholu stometrového komínu speciální čtyřčlenná skupina určená pro výškové a záchranářské práce.

Zdvihání budky včetně výstelky si záchranný tým rozdělil do tří kroků po třiceti metrech. Budoucí sokolí hnízdo vytahovali pomocí lana. Po třiceti metrech pak na každém ochozu musel jeden záchranář přelézt zábradlí a budku vytáhnout. Techniku zvolili tak, aby nepoškodili plášť komína ani vytahovaný materiál. Celá akce trvala dvě hodiny.

 Prostředí komína známe. Už jsme tam několikrát vylezli, dokonce i po lanech. Tentokrát jsme ale použili žebřík. Lana byla pouze pro jištění kolegy, který přelezl zábradlí a vytáhl budku, poznamenal Zdeněk Zvířecí, vedoucí týmu G4S a dodal, že během výstupu po žebříku se jistili pomocí zachycovačů pádu.

Sami ornitologové předpokládají, že by se sokol do dvou let mohl do temelínského domova nastěhovat. Je to ale v rukách přírody. Každopádně temelínská lokalita nabízí pro sokoly ideální podmínky. Výškové stavby jsou totiž mezi těmito dravci oblíbené. Navíc díky velkému množství různých druhů ptáků má zde sokol i hodně přirozené potravy, vysvětlil Václav Beran, zoolog Muzea města Ústí nad Labem a ALKA Wildlife o.p.s.

Spíše než praktický význam, chce elektrárna vytvořit podmínky pro tento kriticky ohrožený druh. Od odborníků víme, že sokoli jsou při výběru lokality poměrně nároční. U nás údajně mají vhodné podmínky a můžeme tak pomoci k ochraně tohoto vzácného a chráněného druhu. Navíc instalování budky bylo i určitým cvičením pro náš záchranný tým, poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Tisková zpráva | Foto G4S

Štítky Sokol, budka, Temelín, G4S, chráněný druh, elektrárna, komín, Jaderná elektrárna Temelín, Muzeum města Ústí nad Labem, Alka Wildlife

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Temelín instaloval budku pro sokola. Ta teď čeká na svého prvního obyvatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.