Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Temelín má hotovou kontrolu bezpečnostních systémů i paliva a připravuje se na jeho zavezení

Kontrolu všech 163 palivových souborů a revizi tří hlavních bezpečnostních systémů dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín. Nyní se připravují na zavezení paliva. Tomu bude ještě předcházet dvoudenní zkouška bezpečnostních systémů. Odstávka druhého bloku je ve druhé polovině. Energetici dokončují potřebné kontroly a u některých systémů provádí zpětné montáže.

Dnes začala komplexní zkouška tří hlavních bezpečnostních systémů. „Všechny bezpečnostní systémy jsou po revizi a po hardwarové stránce připraveny. Zkouškou se ověřuje jejich řídící software, tedy ovládání systémů,“ poznamenal temelínský mluvčí Marek Sviták.

V závěru kontroly jednoho z bezpečnostních systémů zjistili technici zvýšený nátok tří mětrů krychlových mírně radioaktivní vody do speciální drenážní nádrže. „Technicky to není problém, projekt je na podobné věci připraven a vše bylo vyřešeno v rámci plánované odstávky. Nicméně i o tomto případě Česká republika informuje Rakousko,“ poznamenal Sviták.

Zkoušky jsou pánovány na dva dny a po jejich ukončení bude zahájena příprava pro zavážení paliva. Jeho začátek je plánován na polovinu týdne a energetici přitom z bazénu do reaktoru zavezou 163 palivových souborů.

Vedle toho probíhá zpětná montáž turbíny. Druhý blok je plánovaně odstaven od 17. května. Ukončení odstávky aktuálně vychází na polovinu srpna.

Tisková zpráva

Štítky Temelín, odstávka, kontrola, systém, bezpečnost, elektrárna, zkouška, blok, palivo, bezpečnostní systém, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín má hotovou kontrolu bezpečnostních systémů i paliva a připravuje se na jeho zavezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.