Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stanoviště vodní záchranné služby v Kyselově je v ohrožení

Jihočeský kraj podporuje zachování stanoviště vodní záchranné služby v Kyselově. Jeho zrušení by ohrozilo bezpečnost návštěvníků Lipna. Záchranářům totiž hrozí, že se z objektu, který tu využívají, budou muset vystěhovat.

Objekt patří Správě Národního parku Šumava a záchranářům jej pronajímá. Argumentem k neprodloužení pronájmu je, že se objekt nachází v těsné blízkosti přírodní rezervace Kyselovský les, přímo v biotopu výskytu tetřívka obecného, hýla rudého a losa evropského. Správa ale nevlastní pozemek pod tímto objektem, ten je majetkem Povodí Vltavy.

Předseda představenstva VZS ČČK Milan Bukáček se kvůli tomu obrátil otevřeným dopisem na ministra životního prostředí Milana Brabce, aby ještě celou situaci zvážil. Jeho ministerstvo je totiž zřizovatelem Národního parku Šumava. To, že by činnost vodních záchranářů ohrožovala výskyt uvedených živočichů, v něm odmítá.

Kyselov má z pohledu naší práce ideální polohu a navíc se jedná o chráněné přirozené přístaviště. Leží zhruba v polovině rozlohy Lipna a je odsud dokonalý výhled na všechny strany této vodní plochy. Vzhledem k blízkosti hranic tu máme také bezprostřední možnost upozorňovat na možné nebezpečí rakouské či německé rybáře. Zejména, aby nepodceňovali rychlou změnu počasí. V případě, že bychom o toto stanoviště přišli, bychom byli odkázáni pouze na naši mateřskou základnu na levém břehu v Dolní Vltavici. A to při zásazích na pravém břehu znamená výraznou časovou ztrátu a tím pádem zvýšení nebezpečí ohrožení života osob,“ vyjmenoval Bukáček důvody, proč se snaží likvidaci stanoviště v Kyselově zvrátit.

Odmítavé stanovisko ke zrušení stanoviště v Kyselově zastává i hejtmanka Ivana Stráská. „Nechápu, proč se má rušit něco, co dobře funguje a slouží lidem. Argumenty o ochraně přírody jsou pokrytecké,“ zdůraznila s tím, že je kraj připraven vodním záchranářům s touto kauzou pomoci, například formou právního poradenství.

To, že by chod stanice v Kyselově nějak narušoval přírodu, vyvrací bývalý ředitel Národního parku Šumava a současný předseda Turistického spolku Lipensko Jiří Mánek. „Neexistuje žádný reálný důvod z pohledu ochrany přírodu tuto základnu rušit. Navíc na Lipensko přijíždí desítky tisíc lidí ročně a je důležité, aby o ně bylo po bezpečnostní stránce postaráno,“ dodal Mánek

Dalším argumentem Správy Šumavského národního parku pro likvidaci základny v Kyselově je možnost prodeje drobného občerstvení. To prý navyšuje počet lidí v této lokalitě a rovněž se odráží v negativním vlivu na životní prostředí. Toto tvrzení je ale liché, neboť na prodej drobného občerstvení mají záchranáři s národním parkem uzavřenu smlouvu z roku 2011 platnou až do roku 2019.

Správa Národního parku Šumava pronajmula vodním záchranářům objekt v prostoru Kyselov v roce 2011. Jedná se o jediné místo, ze kterého mohou na pravém břehu Lipna zasahovat. Nyní jej mají vyklidit do 15. července letošního roku.

 

Tisková zpráva

Štítky Jihočeský kraj, vodní záchranná služba, Kyselov, Lipno, Vodní nádrž Lipno, Národní park Šumava, Povodí Vltavy (státní podnik), Správa Národního parku Šumava, Jiří Mánek, Kyselovský les, Ivana Stráská, zdravotnická záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Těsná blízkost, toť dvě kouzelná slovíčka. Dají se natahovat, či zmenšovat dle velikosti finanční nabídky.

Pondělí, 3. července 2017, 16:53Odpovědět

Stanoviště vodní záchranné služby v Kyselově je v ohrožení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.