Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

První školský ombudsman Eduard Zeman zemřel, působil na Jihočeské univerzitě

Bývalý ministr školství a ombudsman Eduard Zeman v neděli ve věku 69 let zemřel. Informaci potvrdil předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Rodák z Prahy byl dříve jejím členem. Zeman byl spjatý i s Jihočeským krajem, vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde posléze i učil.

„Nejsou to ani dva týdny, kdy pan prezident telefonicky hovořil s Eduardem Zemanem, aby ho povzbudil. Dnes přišla smutná zpráva. Čest jeho památce!“ napsal na Twitteru mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Eduard Zeman měl silné vazby k jižním Čechám. Po vystudování Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na ní až do roku 1992 působil jako učitel. Zároveň byl prezidentem Jihočeské pedagogické unie a po roce 1989 zastával post krajského mluvčího učitelů v kraji. Právě v Jihočeském kraji byl v roce 1992 zvolen do České národní rady za ČSSD.

Po transformaci na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky mandát obhájil v letech 1996, 1998 a 2002. Ve vládě Miloše Zemana působil čtyři roky jako ministr školství. V roce 2006 už ale v Českých Budějovicích neuspěl jako sociální demokrat ve volbách do Senátu Parlamentu České republiky. Od poloviny září roku 2014 působil dva roky jako vůbec první školský ombudsman ministerstva. 

Foto repro YouTube

Štítky Eduard Zeman, školství, ministr, úmrtí, ombudsman, Jihočeská univerzita, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Miloš Zeman, České Budějovice, Jihočeský kraj, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Jan Veleba, Strana Práv Občanů, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Dvořáková Pečmanová

Nevím jaký byl politik, ale jako učitel dějepisu v Trhových Svinech uměl zaujmout. Takových učitelů přeju našim dětem co nejvíc.

Pondělí, 26. června 2017, 21:14Odpovědět

První školský ombudsman Eduard Zeman zemřel, působil na Jihočeské univerzitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.