Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Z Lipna vypouští minimální odtok, vodáci na raftech trpí

Kvůli horkému a suchému počasí odpouští Povodí Vltavy z nádrže Lipno minimální množství šest metrů krychlových za vteřinu. Problém mají vodáci, kteří sjíždí řeku Vltavu na raftech.

Z Lipna nyní vodohospodáři vypouštějí šest metrů krychlových za vteřinu, přítok je tři metry krychlové. „Hladina klesá. Ze všech vodních děl v jižních Čechách vypouštíme minimální odtoky, které nám nařizují manipulační řády. I přesto jsou přítoky do nádrží nižší než odtok, proto hladiny v nádrži postupně klesají. U římovské přehrady to máme asi 50:50, tam hladina vykazuje setrvalý stav," řekl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Na řekách, kde vodní díla nejsou, odtok neregulovaně klesá, protože je sucho a přítoky všude klesají, tím pádem i hlavní toky. „Průtok šest kubíků je minimální odtok z Lipna, vodákům umožňuje řeku splouvat. Standardní režim na Lipně je deset, 15, 20 kubíků, to je pro vodáky zajímavější. Na šestce je to reálné sjíždět, ale není to ideální," uvedl Hovorka.

Podle majitelů půjčoven je v úseku Vltavy Vyšší Brod - Boršov nad Vltavou, který vodáci sjíždějí nejčastěji, vody o něco méně. Na Vltavě ve Vyšším Brodě je podle informací Českého hydrometeorologického ústavu stav 65 centimetrů. Na zájem o vodácké dovolené to ale nemá vliv.

„Odtok z Lipna šest kubíků je minimum, potom trpí rafty, řeka na rafty není, ale je to móda, všichni na nich chtějí jezdit. Zájem je pořád vysoký, protože vodáctví je oblíbená činnost Čechů, máme to v krvi," podotkla majitelka půjčovny Votus Jana Bláhová. Podle ní je ale teď situace na Vltavě dobrá, protože 21. června pršelo, přišly bouřky, což přineslo více vody. „Horní tok Vltavy se splouvá normálně, doufejme,že to vydrží. Jsem optimista, protože to sleduji 40 let, a první dva týdny v červenci prší. Ale jsme v moci přírody," dodala Bláhová.

Foto Jan Homolka | Zdroj ČTK

Štítky voda, vodák, raft, povodí, Vltava, hladina, Vodní nádrž Lipno, nádrž, Povodí Vltavy (státní podnik), Vyšší Brod, Český hydrometeorologický ústav, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Lipna vypouští minimální odtok, vodáci na raftech trpí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.