Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice se stanou jediným majitelem městské teplárny

Českobudějovičtí zastupitelé dnes rozhodli o tom, že se město stane jediným majitelem teplárny. Za více než osm milionů korun vykoupí od drobných akcionářů podíl, který mají v městské společnosti. Zamýšlené stoprocentní vlastnictví teplárny kritizují opoziční zastupitelé.

Podle některých může tento krok vést k neprůhlednému hospodaření českobudějovické teplárny. Vedení města ale zastává názor, že řízení společnosti bude po vytlačení drobných akcionářů mnohem jednodušší.

„Přístup k teplárně dlouhodobě nahrává k prorůstání politiky a podnikatelského prostředí. Takže můj odpor k vytěsňování drobných akcionářů je v prvé řadě motivován tím, aby byla větší kontrola nad hospodařením teplárny a fungováním představenstva," řekl zastupitel opoziční TOP 09 Tomáš Bouzek.

Ve chvíli, kdy se město stane stoprocentním akcionářem, přestanou se konat valné hromady společnosti. O dalším postupu v teplárně bude rozhodovat rada města. Město nyní vlastní více než 99 procent akcií. Jedna má podle odhadu cenu 3292 korun a město potřebuje k úplnému ovládnutí společnosti vykoupit 2499 kusů akcií.

„Nebude nutno procedurálně a zdlouhavě svolávat valnou hromadu. O všem bude rozhodovat rada, a řízení teplárny bude tak daleko operativnější a rychlejší," uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda.

Současnou koalici na radnici tvoří ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Bouzek řekl, že v minulém volební období tehdejší koalice z hnutí Občané pro Budějovice, ČSSD a TOP 09 dosazovala do vedení teplárny odborníky. Před časem se však personální obsazení managementu změnilo. Předsedou představenstva českobudějovické teplárny, která zaměstnává 243 lidí, se stal Václav Král, jenž v minulosti působil jako krajský radní za ODS.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky teplárna, město, akcie, majitel, České Budějovice, Tomáš Bouzek, TOP 09, ČSSD, ODS, Václav Král, Jiří Svoboda, ANO 2011, KDU-ČSL, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice se stanou jediným majitelem městské teplárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.