Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějce v červenci zahájí modernizaci městské čistírny odpadních vod

Náklady na úpravu, která se týká především obnovy technologického vybavení, činí 25 milionů korun. Práce potrvají pravděpodobně do března příštího roku. Úprava mimo jiné reaguje i na to, že do čističky odpadních vod (ČOV) přestala dodávat odpadní vodu českobudějovická papírna, a proto zařízení nestabilně odbourává formy dusíku a fosforu.

 „Porovnáním hodnot zátěží na odpadních vodách vstupujících do ČOV mezi obdobími 2011/2012 a 2013/2014 se zjistilo, že při stejném objemu splaškových vod se vlivem zastavení papírenské výroby snížilo organické zatížení o přibližně 30 procent. V důsledku toho nejsou stabilně odbourávány formy dusíku a fosforu, což ale lze významně regulovat řízením dodávky vzduchu do procesu čištění. Cílem projektu je tedy komplexní optimalizace aeračního systému, který bude reagovat na údaje snímané v upraveném procesu čištění," uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Holický.

Pracovníci proto při rekonstrukci upraví potrubní rozvody, rozvody motorové elektroinstalace a doplní optimalizační soubor pro srážení fosforu s úpravou automatického rozvojového řízení.  „Do provozu byla čistírna odpadních vod pro město České Budějovice uvedena už v roce 1967. V roce 1986 bylo z důvodu nedostatečné kapacity zahájeno její rozšíření a modernizace. V průběhu stavby se postupně zvyšovaly požadavky na kvalitu vyčištěných odpadních vod, takže se průběžně řešila i změna technického řešení," uvedl Holický.

 ČOV byla kompletně dokončena až v roce 2000. Následně ji však o dva roky později značně poškodila povodeň a odstranění následků skončilo v roce 2003.

Autoři

Štítky čistička, výstavba, modernizace, čistírna odpadních vod, fosfor, odpadní voda, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce v červenci zahájí modernizaci městské čistírny odpadních vod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.