Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kámo, přestaň se roztahovat, prosím!

Dude... Stop the spread, please! Tak znělo heslo newyorské kampaně, která se před několika lety objevila v americké metropoli. Se stejným problémem se tento týden rozhodli zatočit ve španělském Madridu.

Španělská skupina žen se rozhodla bojovat proti mužům, kteří se tak trochu (čtěte hodně) roztahují ve veřejné dopravě. Skupina aktivistek připravila petici, která získala bezmála 12 tisíc podpisů. Pravděpodobně i díky tomu starostka Madridu Manuela Carmena petici přijala.

Stejně tak ženám vyhověl i dopravní podnik, který do autobusů umístil značky upozorňující na daný problém. „Je třeba připomenout cestujícím, aby dodržovali svou občanskou povinnost a respektovali osobní prostor všech kolem sebe,“ řekl k celé situaci dopravní podnik.

Muži v Budějcích se neroztahují

V Českých Budějovicích se prý ale podobný problém nevyskytuje. Nebo se s ním alespoň českobudějovický dopravní podnik nesetkal. „Na zákaznickém centru dostáváme denně spoustu podnětů ke zlepšení, ale s tímhle jsme se tedy nesetkali. Já myslím, že u nás jsou chlapi v tomhle ohledu gentlemani,“ řekl mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička.

Otázkou zůstává, jestli je manspreading opravdu pouze problémem mužů. Ti se brání tím, že ženy zase s oblibou odkládají své kabelky na volné místo vedle sebe, čímž se vlastně dopouštějí skoro stejného prohřešku.

Co myslíte? Je opravdu mužské roztahování ve veřejných dopravních prostředcích takovým problémem, na který by mělo být upozorněno, nebo jsou španělské ženy cestující MHD zbytečně přecitlivělé?

Vnímáte problém manspreadingu u nás?

Celkem hlasovalo89 čtenářů

Štítky Madrid, dopravní společnost, Manuela Carmena, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kámo, přestaň se roztahovat, prosím!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.