Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chytrá řešení pro občany v Budějcích? Radnice mylně upřednostňuje jen dopravu

Snaha stát se chytrým městem se do podvědomí komunálních politiků dostává čím dál více. Na jihu Čech je v tomto ohledu průkopníkem Písek, který se snaží svým obyvatelům čím dál více zpříjemňovat a zjednodušovat život ve městě. Osvědčené projekty se nyní snaží místostarosta Josef Knot přenést i na krajskou úroveň. Míří ale v píseckých šlépějích i České Budějovice?

Aby se Budějčákům zjednodušil život na soutoku Malše a Vltavy, je potřeba využívat stávající dostupné technologie. Analogická řešení jsou již dávno pohřbena v propadlišti dějin, plány na digitalizaci služeb by naopak měly být na předních místech programů zasedání zastupitelstva. „Důležité je postupovat koncepčně, mít dlouhodobý plán a strategii a sbírat zkušenosti z ostatních uskutečněných tuzemských i zahraničních projektů,“ říká Zuzana Weissová, manažerka rozvoje obchodu společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Společnost Mastercard funguje jako konzultant, který pomáhá městům s plánováním a přípravou konceptů a zadávacích dokumentací. „Za uplynulý rok můžeme vidět řadu měst, která začínají zpracovávat svou vlastní strategii chytrého města pro oblasti, jako jsou energetika, ekologie, doprava, vzdělávání a jiné. Na základě zpracované koncepce pak města poptávají konkrétní řešení od jednotlivých dodavatelů. Důležitým ukazatelem úspěšnosti je, zda zvolené řešení zpříjemní život obyvatelům a městu pomůže ušetřit náklady,“ přidává Weissová.

Právě Písek už od roku 2015 pracuje na konceptu, který stojí na třech pilířích: udržitelná městská mobilita, inteligentní budovy a čtvrti, integrované infrastruktury a procesy v energetice, informačních technologiích a dopravě. V blízké budoucnosti je v plánu systém, který navede řidiče na volná parkoviště, mobilní aplikace zase ukáže pravděpodobnost volného místa v konkrétní ulici. Brzy se zefektivní také organizace a informovanost v městské hromadné dopravě nebo komunikace úřadů s obyvateli, včetně elektronických podání dokumentů. A jestli vám došla baterie nebo data na mobilu, i s tím si v Písku snadno poradíte.

Budějce chytrým městem? Důraz je kladen na dopravu

Jistý progres lze vidět i v Českých Budějovicích, především z hlediska dopravních řešení. „Máme mobilní aplikaci Sejf, pomocí které lze platit parkovné (zároveň i jízdenky na MHD, pozn. autora). Máme preference vozidel městské hromadné dopravy a nově vybudované křižovatky již obsahují prvky chytrého ovládání,“ zmiňuje náměstek primátora pro dopravu František Konečný. V plánu je rovněž celkový projekt inteligentního řízení dopravy s alokovanými 300 miliony korun. Už nyní se osazují například strategické detektory, které získávají data o projetých vozidlech. Na základě toho může město regulovat dopravu dle situace.

I Weissová potvrzuje slova náměstka Konečného o kroku kupředu v konceptu smart city. „Jihočeskou metropoli čeká řada potřebných novinek. V oblasti dopravy je v přípravě zadávací dokumentace, která zajistí celkovou výměnu terminálů ve vozech dopravního podniku, díky čemuž v nich bude možné platit jednorázové jízdenky platební kartou, a počítá se i s možností časového kupónu. Z dalších oblastí se chystá mobilní aplikace pro parkování, kterou určitě ocení nejen místní občané, ale i turisté nebo návštěvníci stále populární Země živitelky,“ říká manažerka rozvoje obchodu společnosti Mastercard.

Jenže doprava není všechno a z tohoto úhlu pohledu jsou České Budějovice daleko za svým potenciálem. „Jak je z výčtu patrné, vývoj jde správným směrem, ale možnosti jsou mnohem širší. Jmenujme například zdravotnictví, školství, vstupenky, městské mobilní aplikace nebo program bonusů pro obyvatele,“ nastiňuje Weissová možné oblasti. Přesto si Konečný nemyslí, že město nezvolilo správnou cestu, když vsadilo především na dopravu. „Za vzor si (v konceptu smart city) konkrétní města nebereme, není to nutné. Systémové řešení inteligentního řízení dopravy, aplikované právě na českobudějovickou aglomeraci, je zárukou komplexnosti a ‚chytrosti‘ celého řešení,“ dodává. 

Foto Matěj Večeřa

Štítky doprava, České Budějovice, projekt, Písek, Česko, Josef Knot, MasterCard, mobilní aplikace, František Konečný, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytrá řešení pro občany v Budějcích? Radnice mylně upřednostňuje jen dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.