Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Konec nervozity, otevřeno

O obyvatelích našeho města se říká, že když nevidí čtrnáct dní Černou věž, jsou nervózní. Co ale teprve, když ji vidí a nemohou si na ní vystoupat a rozhlédnout se. Teď se „budějčtí patrioti“ dočkali a mohou opět zdolávat 225 schodů na ochoz. Samozřejmě, že jsme u znovuotevření věže nemohli chybět a šli jsme se podívat, co návštěvníky čeká nového.

„Umění rekonstrukce je ale v tom, že by měla být co nejcitlivější a co nejméně by měla narušit původní stav věci. A to se povedlo,“ přivítal nás Jan Vančura, který se již dvacet let o dominantu našeho města stará. Že je něco nového, pozná znalec například podle toho, že v jihovýchodní části ochozu se na obrubě zábradlí výrazně zviditelnil nápis z roku 1791, který tam vyryl tehdejší věžný Jan Josef Martínek.

Nově instalovány jsou panoramatické fotografie, jejichž autorem je Milan Binder. Ty návštěvníky informují o zajímavostech, které jsou z věže vidět. Naprostou novinkou jsou reprodukce původních kamenných znaků ve skutečné velikosti, které bývaly umístěny v horní části věže nad úrovní hodin ve směru na náměstí Přemysla Otakara II. Samozřejmě, že nyní nejsou pověšeny na venkovní straně věže, ale na vnitřní a jsou viditelné pro návštěvníky, kteří stoupají po dřevěných schodech k ochozu.

Pokud stojíte u pomníku Jana Valeriána Jirsíka a pojede svým pohledem po věži nahoru, tak v horní části stavby uvidíte dvě masivní železné skoby. Na nich byly původně zavěšeny dva kamenné znaky – jeden znázorňující symbol habsburské monarchie a druhým byl erb našeho města. Oba byly na toto místo umístěny v roce 1576, rok po ukončení stavby věže. Během následujících století došlo několikrát k jejich uvolnění a následným pádům. To bylo samozřejmě obrovským nebezpečím pro procházející chodce. Proto bylo v 19. století rozhodnuto o jejich sejmutí.

Pokud byste chtěli oba znaky vidět, musíte cestovat – za prvním jenom pár stovek metrů do Jihočeského muzea. Za druhým, rakousko-uherským, podstatně dále – do tvrze Žumberk. Místní průvodce vám na požádání habsburský znak z Černé věže jistě rád ukáže.

Chvíli jsme si mysleli, že by bylo vhodné oba kamenné erby vrátit na jejich původní místo, kde byly umístěny více než tři sta let. Když ale Milan Binder udělal vizualizaci stavu věže s těmito znaky, byli jsme zklamáni. Všichni jsme se shodli na tom, že na věži nechybí, protože jsou tak malé, že vypadají spíše jako bílé či šedivé skvrnky. Dokonce zazněl i názor, že Černá věž s nimi vypadá, jako by na ní byly nalepené dva kusy žvýkačky. No, posuďte sami.  

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, Milan Binder, Černá věž, Jan Vančura, Habsburská monarchie, nervozita, Jan Valerián Jirsík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Konec nervozity, otevřeno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.