Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noc kostelů na jihu Čech nabídne hudbu, historii nebo prohlídku starobylých krypt

Téměř stovka kostelů po celém Jihočeském kraji otevře své dveře veřejnosti v rámci celorepublikové akce Noc kostelů, která se uskuteční dnes, v pátek 9. června. Na programu jsou komentované prohlídky, koncerty i přednášky o historii. I českobudějovická diecéze přivítá návštěvníky, kteří chtějí poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství. Program Noci kostelů je letos v České republice připraven v 1500 kostelech a modlitebnách.

Kulturně-duchovní program nabídne koncerty, komentované prohlídky, přednášky a duchovní rozhovory, možnost nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, šanci hrát na varhany, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt, prožít liturgii, nebo v tichém zastavení vnímat inspiraci stavitelů křesťanských chrámů. 

„Iniciativa nabízí lidem příležitost k návštěvě našich kostelů, aby se zde setkali s kořeny křesťanství prostřednictvím architektury, umění i atmosféry ticha a mohli být osloveni jeho živou přítomností. Otevíráme-li brány našich kostelů, vyjadřujeme tím současně naší otevřenost vůči člověku a světu. Jako českobudějovický biskup přebírám nad touto akcí záštitu a žehnám všem jejím aktivním účastníkům, ať už se budou podílet na přípravě a prožití liturgie nebo se zastaví při tichém rozjímání“, řekl k akci českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo víc než 1400 kostelů, ve kterých připravili pořadatelé pro návštěvníky více než sedm tisíc programů. O mimořádném zájmu veřejnosti o program Noci kostelů svědčí i 500 tisíc návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci.

V českobudějovické diecézi se do Noci kostelů zapojí tyto kostely.

Autoři

Štítky noc, kostel, mše, prohlídka, hudba, krypta, Noc kostelů, Česko, Jihočeský kraj, Vlastimil Kročil, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc kostelů na jihu Čech nabídne hudbu, historii nebo prohlídku starobylých krypt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.